Uitgeslapen tellers Landsmeer turven na verkiezingen 12 stemmen minder

Annette Snaas
Landsmeer

Bij exact natellen van de stemmen door uitgeruste medewerkers in Landsmeer blijken er donderdag 12 minder te zijn dan woensdagavond.

Dat blijkt uit het experiment ’centraal tellen’ waaraan onder meer de gemeenten Landsmeer en Zaanstad meededen na de verkiezingen van Provinciale Staten en het waterschap van afgelopen woensdag.

Doel van het experiment van het ministerie van binnenlandse zaken is een nauwkeuriger uitslag te krijgen.

„Er is een aantal verkiezingen achtereen geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt in de tellingen. Ook in Landsmeer”, zei burgemeester Anne Lize van der Stoel eerder in een toelichting.

„Tot dusver waren mensen op stembureaus vanaf 6 uur ’s ochtends in touw, en moesten ze ’s avonds ook nog stemmen tellen”, lichtte Van der Stoel de kans op fouten maken toe. Donderdag heeft een uitgeslapen ploeg de stemmen geteld.

Het stembureau van Landsmeer gaf daarom woensdagavond een voorlopige uitslag. De juist uitslag kwam vrijdag.

De verschillen in telling varieerden van nul tot zes stemmen. Zo bleek het CDA er 6 minder te hebben dan de woensdag getelde 345, en het Forum voor Democratie 3 meer dan de eerder getelde 1203. De PvdA had er 3 meer dan de eerder getelde 605 stemmen.

Ook na de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei zullen door de deelnemende gemeenten aan het experiment ’centraal tellen’ de stemmen op deze wijze worden geteld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.