Onderzoek naar oversteekhulp spoorwegovergangen Schagen

Schagen

Het Schager college stelt op verzoek van de Schager VVD een onderzoek in naar de mogelijkheden voor een ’oversteekhulp’ bij de grote spoorwegovergangen. De oversteekhulp is een informatiezuil die dichtbij een overweg wordt geplaatst en door middel van een kleursignaal aangeeft of voorbijgangers rustig kunnen oversteken of dat er binnen korte tijd een trein aankomt. De VVD deed het verzoek naar aanleiding van opmerkingen die inwoners aan hen lieten weten.

De VVD meldt dat Prorail erkent dat de spoorwegovergang in Schagen groter is dan elders en dat de kans dat een voetganger de overzijde niet haalt daardoor ook groter is dan elders. Onzekere passanten, bijvoorbeeld ouderen of minder mobiele personen, komen vaker in de problemen: als de overwegbellen rinkelen haasten zij zich naar de overkant waarbij ze het risico lopen om te vallen of opgesloten raken tussen de bomen.

Prorail deed bij een vergelijkbare spoorwegovergang in Haarlem een proef met een oversteekhulp. Deze proef duurde ruim twee maanden en de onderzoeksresultaten van TNO laten positieve resultaten zien: mensen waren minder bang, vonden het nuttig, voelden zich rustiger en waren meer ontspannen en zekerder.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.