Premium

Helderse dj heeft zeldzame kanker: ’Fifty-fifty of ik het overleef’

Helderse dj heeft zeldzame kanker: ’Fifty-fifty of ik het overleef’
Timo Verpoort tijdens zijn afgelopen draaiklus op het schoolfeest van De Pijler.
© Foto HMC/ Jolande Bras
Den Helder

Van wekelijks plaatjes draaien en feesten, naar niet eens meer je eigen draaitafel kunnen tillen. De Helderse dj Timo Verpoort (24) werd afgelopen kerst gediagnosticeerd met kanker. ,,Het is fifty-fifty of ik het overleef, dus het is vrij spannend. Al heb ik tentamens gehaald die minder slagingskans hadden.”

Kwakkelen met zijn gezondheid deed hij al een tijdje. Dit ging afgelopen december over in niet meer kunnen lopen van de rugpijn, bloed ophoesten en op momenten snakken naar lucht.

,,Een bloedende longembolie was de eerste gedachte van de artsen. Ik kreeg een scan in Alkmaar. De arts kwam na een uurtje al met het nieuws dat het geen bloedende embolie was. Toen ik vroeg wat het wel was, veranderde het gezicht van de arts. ’Kom maar even mee naar een andere kamer’, zei hij met een ernstig gezicht. Dan weet je genoeg; ik heb kanker.”

Klap geven

Toch was er iets geks aan de scans. ,,Ik had teelbalkanker, maar de kanker zat niet in de teelbal, maar in mijn lever. En dit is een vorm die maar bij 0,01 procent van de teelbalkankergevallen voorkomt. Voor de diagnose teelbalkanker is de overlevingskans heel groot, 98 procent. Maar de vorm die ik heb, is 50 procent. Een Amsterdamse arts is gespecialiseerd in deze vorm, dus ik ben meteen daarheen gestuurd.”

,,Vanaf toen ging het snel. Wel ging er meteen een knop om bij me. Ik moest dit ondergaan. Ik heb nog nooit gedacht dat ik het niet ga halen.”

Er werd meteen een behandeling gestart. ,,De eerste chemokuur was het ergst. Ze wilden mijn lichaam meteen een klap geven. Dit bleek te werken. De waardes waren na die eerste week gedaald met 90 procent en dit gaf mij natuurlijk hoop.”

Zoeken

,,Mijn leven stond in het teken van feesten en werken. Als je dan in een bed komt te liggen is dit zwaar. Het voordeel is dat ik positief ben. De zusters zeiden ook altijd; ’Als we je nodig hebben, dan moeten we je altijd zoeken’. Ik was altijd onderweg, met de paal waaraan ik vastzat natuurlijk. Dan ging ik hier en daar een praatje maken. Ook andere zieken een beetje positiviteit meegeven. Ik heb zelf nog hartstikke veel zin in het leven. Tijdens alle kuren was ik ook echt gebrand op mijn herstel. Als ik thuis moest bijkomen, fietste ik elke dag minstens vijf kilometer op de hometrainer.”

Helderse dj heeft zeldzame kanker: ’Fifty-fifty of ik het overleef’

Inmiddels zit zijn behandeling erop. ,,De afgelopen drie maanden ben ik vijf jaar ouder geworden”, lacht hij. ,,Ik leefde om te werken; de muziek en late avonden. Nu besef je dat er zoveel andere prioriteiten zijn. Ik hoorde namelijk later, dat toen ik naar de Amsterdamse arts ging, dat mijn lever al bijna niet meer werkte. De hele behandeling heeft er een bed voor mij klaargestaan op de Intensive Care, voor het geval mijn lever uitviel. Ik ben blij dat ik dit toen niet wist, want dan had ik er misschien wel hele andere gedachtes op na gehouden.”

Begin april gaat Timo weer onder de scan, dan wordt duidelijk of alle behandelingen zijn werk hebben gedaan. ,,Muziek is net als voetbal; je stopt pas als je erbij neervalt. Nu moet ik het niet zo ver laten komen natuurlijk, maar het is aanpassen. Het draaien hoort bij mij.

Tijdens mijn chemo heb ik zelfs in de Odeklonje gestaan. Toen ze me vroegen dacht ik nog; ’Het is absurd om hier in mee te gaan’, maar ik deed het toch. Ik heb nu overal hulp bij nodig. Het inpakken van de spullen, het uitpakken en zelfs het draaien. Ik neem iemand mee die het van me kan overnemen als ik het niet meer trek. Of ik het frustrerend vind? Nee, ik ben dankbaar en gelukkig dat ik hier nog mag zijn en dit mag doen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen