Update: FvD schuift niet ’wellicht iets te voorbarig’ maar ’te voorbarig’ Paul Scheffer als informateur naar voren in Noord-Holland

Forum voor Democratie heeft Paul Scheffer bereid gevonden als informateur op te treden in Noord-Holland, mocht zijn partij de grootste blijken te zijn.
© ANP/Bart Maat
Haarlem

Paul Scheffer was blijkens een tweet van Thierry Baudet door de partijleider van Forum voor Democratie bereid gevonden om in Noord-Holland verkennende gesprekken te voeren om te komen tot een constructief provinciaal bestuur. Tegenover NRC ontkent Scheffer - die columnist is van die krant - echter dat het zover komt. ,,Daar klopt niets van.’’

Via twitter maakte Baudet zijn afspraak met Scheffer maar meteen wereldkundig. ,,Misschien iets te voorbarig, maar we trekken maar vast het initiatief naar ons toe’’, verduidelijkte de Noord-Hollandse lijsttrekker Johan Dessing deze stap donderdagmiddag meteen nadat Baudet zijn tweet de wereld in stuurde. Die voorbarigheid sloeg op het feit dat zijn partij toen met 96% van de stemmen geteld op een gedeelde ’eerste plaats’ met GroenLinks stond en de VVD. De drie fracties krijgen volgens de voorlopige uitkomst alledrie negen zetels. De partij die de meeste stemmen op zich heeft weten te verenigen neemt het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Welke dat is wordt donderdag niet meer duidelijk. Niet alle Noord-Hollandse gemeenten zijn al zover dat ze een voorlopige uitslag naar buiten kunnen brengen.

Amsterdam bijvoorbeeld blijft steken op de stand van 89% geteld en deed dat al sinds de verkiezingsnacht. Pas vrijdagochtend om 10.00 uur wordt in een openbare zitting van de Amsterdamse kiesraad op het stadhuis vastgesteld hoe de voorlopige uitslag luidt. De definitieve uitslagen van alle gemeenten in ons land komen maandag 25 maart.

Terug naar het gedoe rond Scheffer. Baudet meldt dat hij de informatieronde op zich neemt, maar tegenover NRC zei de publicist en hoogleraar dat hij dat helemaal niet van plan is. Hij had een gesprek met Baudet en dacht ’in volstrekte onafhankelijkheid’ een gesprek te gaan voeren met Dessing. Dat zou alles zijn en van een uitgebreidere rol, die van informateur, zou dus volgens Scheffer geen sprake zijn. ,,Ik zou niet eens weten hoe dat moet’’, zei hij tegen NRC.

Gedeputeerden

Dessing zegt dat over de verkiezingswinst dat Forum voor Democratie ’overal op is voorbereid’. ,,We zullen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen.’’ Dat behelst in zijn ogen ook het starten van coalitieonderhandelingen, mocht zijn partij de grootste blijken, en het leveren van gedeputeerden. ,,We hebben goeie mensen achter de hand.’’ Dessing stelt dat zijn fractie het spel wil spelen volgens alle regels die daarvoor staan.

Gedoodverfde informateur Paul Scheffer is publicist en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Lijsttrekker Zita Pels van GroenLinks vindt het verwachte resultaat van negen zetels ’fantastisch’. ,,We gingen voor verdubbeling van onze fractie, die vier zetels telt. Die negende zetel is een geweldig cadeau er bovenop.’’ Zij houdt zich op de vlakte als het om de ’wat als-vraag’ gaat als GroenLinks de grootste blijkt. ,,We hebben vandaag onze geweldige winst gevierd met de fractie.’’ Wie als informateur wordt aangezocht, daarover is bij GroenLinks dus mogelijk wel gepraat, maar niet met de buitenwacht.

Lees hier alles over de Statenverkiezingen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen