Brandweer Heerhugowaard werft vanwege tekort aan duikers nu ook buiten kazerne

Na een actie worden de duikpakken schoon gespoten.
© Foto brandweer
Heerhugowaard

De brandweer in Heerhugowaard werft buiten de kazernedeuren kandidaten voor haar duikploeg.

Dat specialistische team bestaat nu uit 13 leden en komt onder meer in actie bij waterongevallen in Noord-Holland Noord tot 15 meter diepte, waarbij mensen en/of dieren in nood zijn.

Politie

Ook wordt de politie op verzoek geholpen. Bijvoorbeeld om te zoeken naar sleutels of inbrekersgereedschap dat in het water is gegooid.

Jaarlijks gaat het in totaal om tientallen acties. In 2018 werd het duikteam uit Heerhugowaard 64 keer ingezet.

Aanwas

,,Binnen ons eigen korps, met een huidige bezetting van circa 46 vrijwilligers, krijgen we helaas niet voldoende nieuwe aanwas’’, stelt postcommandant Stefan Entius (32).

,,Vandaar dat we die momenteel extern zoeken. We hebben al bijna een jaar geen duiker meer uit eigen gelederen mogen verwelkomen. Terwijl ons streven toch is om jaarlijks 2 tot 4 nieuwkomers op te leiden.’’

Opgeroepen

Via Facebook worden belangstellenden opgeroepen te reageren.

De vacature staat ook op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de regio’s Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland.

Defensie Duik Groep

De duikers in Heerhugowaard vormen een team met collegaduikers van de brandweer in Hoorn en werken daarnaast nauw samen met de Defensie Duik Groep in Den Helder.

Hoorn heeft 23 leden en voldoende vers bloed.

Bij een incident - bijvoorbeeld een voertuig te water, iemand die door het ijs is gezakt of een suïcidaal persoon die het water in is gegaan - wordt de ploeg gealarmeerd die het snelst ter plaatse kan zijn.

Assistentie

Bestaat de noodzaak om assistentie in te roepen, dan wordt een tweede team opgetrommeld. Dit kunnen ook duikteams van de brandweer Velsen en/of Purmerend zijn.

Lees ook: Nieuwe brandweerduikers bij korps Heerhugowaard ’hoeven geen Superman te zijn’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen