De verkiezingen in Medemblik: ’kleine druppels’ in Hauwert en driftig stemmende Wervershovers [video]

Hauwert

Terwijl de stemgerechtigden die zojuist binnen zijn komen lopen besluiten welk vakje zij rood gaan kleuren, staan de dames die het stembureau in dorpshuis De Werf bestieren óók voor een keuze.

Willen ze een uitsmijter met kaas? Of toch liever een broodje kroket? ,,We worden hier prima verzorgd, hoor’’, zeggen Cora Goedhart-Boots, Marianne Burger-Bijl en Helmie van den Broek als ze hun bestelling hebben doorgegeven.

De kans dat woensdag ze hun lunch koud laten worden is niet zo groot. Want echt storm loopt het ’s ochtends niet op het stembureau in Hauwert.

,,Het druppelt door. Maar het zijn wel kleine druppeltjes”, constateert het drietal. ,,Er benne er nu 93 geweest. Van de 583 stemgerechtigden. Er zijn er ook bij die alleen voor de Provinciale Staten stemmen. Die snappen niets van het Waterschap.”

De verkiezingen in Medemblik: ’kleine druppels’ in Hauwert en driftig stemmende Wervershovers [video]
Helmie van den Broek, Marianne Burger-Bijl en Cora Goedhart-Boots (vlnr) achter de stemtafel in Café De Hoek in Hauwert.
© Foto HMC

Cobien Minneboo heeft wel beide formulieren van een rood vakje voorzien. ,,Ik was er snel uit”, zegt de inwoonster van Hauwert, die samen met haar echtgenoot Rien naar het stembureau gekomen is. ,,Ik heb, zoals ze dat op televisie zo mooi omschreven, fatsoenlijk gestemd. Dat vind ik belangrijk. Van dat geschreeuw en geblèr houd ik niet.”

Inmiddels is ook Frank Streng binnengestapt in De Werf. Gestemd heeft de burgemeester van Medemblik eerder op de ochtend al in zijn woonplaats Twisk. Nu is hij bezig aan zijn ronde langs andere stembureaus.

,,Om ze een attentie te brengen”, vertelt hij. ,,Als bedankje voor het feit dat ze hier willen zitten. Ik ben ook al in Abbekerk, Midwoud, Oostwoud en Opperdoes geweest. De overige collegeleden bezoeken de andere stembureaus. Er zijn er in Medemblik bijna dertig, dus we hebben het verdeeld.”

De verkiezingen in Medemblik: ’kleine druppels’ in Hauwert en driftig stemmende Wervershovers [video]
Burgemeester Frank Streng van Medemblik komt een presentje brengen.
© Foto HMC

Ook in Café De Hoek in Wervershoof ligt het gemeentelijke presentje, een cadeaupakketje van de biologische winkel, al op tafel. Hier is een van de wethouders langs geweest. Tijd om te kijken wat er precies in zit hebben de heren die hier het stemmen in goede banen leiden nog niet gehad. Want anders dan in Hauwert is het in dit bureau al behoorlijk druk geweest.

,,Boven gemiddeld”, zegt Wil Sijm, die samen met Jan de Haan, Sjaak Breg en Cees Neefjes de ’ochtendshift’ voor zijn rekening heeft genomen. ,,We zitten al bijna op dertig procent. Maar eigenlijk is de opkomst hier bij elke verkiezing erg hoog, hoor. Er wordt in Wervershoof altijd driftig gestemd.”

De verkiezingen in Medemblik: ’kleine druppels’ in Hauwert en driftig stemmende Wervershovers [video]
Cees Neefjes, Sjaak Breg, Jan de Haan en Wil Sijm in het stembureau in dorpshuis De Werf in Wervershoof.
© Foto HMC

Een van de stemmers had nog een goed advies voor de mannen. ,,We moesten de mensen er elke keer op wijzen in welke bus ze welk formulier moesten stoppen”, aldus Sijm.

,,Toen zei een mevrouw: ’Wat doen jullie nou toch moeilijk, plak er gewoon een stembiljet op’. Was het hele probleem opgelost.”

De inwoner van Wervershoof glimlacht. ,,Bij elkaar hebben we toch al wel zo’n 140 jaar stembureau-ervaring, maar daar waren we zelf niet op gekomen. Dat was wel grappig.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen