Premium

Test je talent bij Centrum voor Kunsten op viool of met klei: ’Het moet echt een zoete inval worden’

Test je talent bij Centrum voor Kunsten op viool of met klei: ’Het moet echt een zoete inval worden’
Muziekles in groepen bij het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk.
© Foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
Beverwijk

Iedereen heeft een talent, geloven ze bij het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk. De vraag is alleen op welk vlak. Tijdens de open dag zaterdag kunnen bezoekers ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen.

De deur staat open voor vioolspelers in de dop, toekomstige theatermakers, jongens en meiden met elastieken benen. Kortom: voor iedereen die wil leren op het gebied van muziek, dans, beeldende kunst of drama. Niet voor niets heeft de open dag het thema Test je talent.

„Bij talent denk je al snel aan toptalent, maar dat is niet onze benadering”, zegt directeur Debora Vollebregt. „Iedereen heeft wel ergens aanleg voor. Talent is wat ons betreft een plek waar je jezelf kunt zijn. Het hoeft er niet om te draaien de beste te worden, maar om jezelf zijn en te ontdekken waar je passie ligt.”

Experimenteren

Tijdens de open dag kunnen bezoekers naar hartenlust experimenteren met verschillende kunstdisciplines. Er zijn proeflessen, demonstraties en piepkleine concerten. Vollebregt hoopt vooral dat bezoekers zelf aan de slag gaan. „Dat je even die viool kunt aanraken, dan door naar het volgende lokaal en met je handen in de klei. Het moet echt een zoete inval worden.” Kinderen kunnen gebruikmaken van een stempelkaart die garandeert dat ze van alles wat meekrijgen. Wie zich ergens door voelt aangesproken, kan een gratis proefles aanvragen.

Het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk heeft momenteel ongeveer 500 leerlingen, maar er is nog ruimte voor groei. Waar beginners van oudsher individuele muziekles krijgen, worden ze in Beverwijk al meteen in een groep geplaatst. Daardoor kan er een relatief vriendelijk prijskaartje aan die lessen gehangen worden. „We willen dat muziek toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor degenen die het toevallig kunnen betalen”, legt Vollebregt uit. „In traditionele muzieklessen gaan ze ervan uit dat je het instrument goed moet beheersen voordat je in een ensemble kunt spelen. Wij vinden dat het bij muziek maken juist om het samenspel gaat, niet om het perfect raken van die ene snaar.’’

,,Bij andere kunstdisciplines als dans is dat al langer bekend. Daar kom je per definitie in een groep terecht. En hoewel de een beter is dan de ander, zul je toch samen dat dansje moeten doen. Het leuke is dat je binnen een groep ook veel van elkaar kunt leren en sneller zelfvertrouwen krijgt. De docent staat immers niet voortdurend alleen met jou mee te kijken.”

Autisme

In mei start het Centrum voor de Kunsten met de nieuwe afdeling kunst en zorg. De bedoeling is lessen te bieden aan jeugd met psychosociale problemen, een medische achtergrond of instabiele thuissituatie. Vollebregt denkt bijvoorbeeld aan kinderen met autisme. „Soms passen zij goed in een reguliere les, maar soms voelen ze zich daar niet op hun plek. Dit plan is ontstaan vanuit de gedachte dat niemand buiten de boot mag vallen. Kunst is een belangrijk ingrediënt van het leven. Daar moet iedereen van kunnen proeven.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen