ChristenUnie Langedijk: ’Pas brug Oxhoofdpad alsnog aan’

ChristenUnie Langedijk: ’Pas brug Oxhoofdpad alsnog aan’
De brug aan het Oxhoofdpad is een ’moeilijk te nemen obstakel’, meent de CU.
© Foto Erna Faust
Broek op Langedijk

De ChristenUnie vraagt het college van Langedijk om de brug aan het Oxhoofdpad alsnog aan te passen. Raadslid Wim Nugteren noemt de brug ’een moeilijk te nemen obstakel’ en gaat daarom tijdens de raadsvergadering van dinsdag 26 maart een motie indienen.

De CU stelde enkele jaren geleden, samen met omwonende Nico Pereboom, een bespreeknotitie op, later gevolgd door een gewijzigde notitie. Doel was van de brug een voetgangers- en fietsbrug te maken, die zou voldoen aan de normen van toegankelijkheid. Een raadsmeerderheid zag echter op tegen de kosten en de brug werd niet aangepast.

Volgens Nugteren zijn er nu nieuwe feiten en constateringen die rechtvaardigen om de brug nu alsnog uit te gaan voeren zoals die had moeten zijn. De partij wil via een ’motie vreemd aan de agenda’ nogmaals een lans breken voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de brug. Want, schrijft het raadslid, ’in de praktijk is en blijft de brug een moeilijk te nemen obstakel voor jonge kinderen, senioren en inwoners met lichamelijke beperkingen’. De brug zit omwonenden dwars, of ze nu te voet, op de fiets, met rollator of rolstoel zijn.

Bijna-ongelukken

Volgens het CU-raadslid vinden er regelmatig bijna-ongelukken plaats. Hij wijst in zijn motie op de uitdrukkelijke toezegging van het vorige college om de bestaande fiets- en wandelroute, een belangrijke verbinding tussen het oostelijk en westelijke deel van Broek op Langedijk, te laten blijven bestaan.

Volgens Nugteren is er in de aanloop naar de aanleg van de brug een vertekend beeld ontstaan. De sfeerbeelden en het beeldkwaliteitsplan hebben omwonenden op het verkeerde been gezet, doordat een verkeerd beeld werd getoond. Daar kwamen de omwonenden pas achter toen de brug al gerealiseerd was.

De aanpassing zou 60.000 euro kosten. Dat is slechts 1,3 procent - ’een fractie’, stelt Nugteren - van het bedrag van 4.600.000 euro dat opzij gezet is in het kader van ’Langedijk ontwikkelt met water’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons