Premium

Voor lieveheersbeestjes kun je binnenkort terecht bij ‘Groen!’

Voor lieveheersbeestjes kun je binnenkort terecht bij ‘Groen!’
Casper van Duijn (l) en Kees Kraaij tonen wat producten uit hun winkel.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Lieveheersbeestjes voor de bestrijding van bladluis. Of larven van kevers (enerlingen) tegengaan met aaltjes, een soort wormpjes.

Casper van Duijn en Kees Kraaij willen in hun binnenkort te openen plantenwinkel aan de Beverwijkse Breestraat alleen ‘groene’ producten aanbieden. Organische mest, bestrijdingsmiddelen op ecologische basis en uiteraard planten, zowel voor binnen als buiten.

Niet meer dan logisch dat de zaak ‘Groen!’ gaat heten. ,,Want dat is wat we willen uitstralen”, zegt Van Duijn. Het wordt bepaald geen doorsnee plantenzaak, meent de Velserbroeker.

,,We willen de ruimte opdelen in allerlei hoekjes, een woonkamer, een moestuin of een balkon. Met overal planten, van palmen, olijven tot buxussen. Zodoende krijgt de bezoeker inspiratie met welke planten hij of zij de tuin en de woning kan inrichten. Die planten kunnen ze direct kopen.”

En grappend: ,,Er komt hier een bordje te staan met ‘Alles is te koop, behalve het personeel’.”

Een groene jungle moet het onderkomen worden waar voorheen onder andere modezaak Kemp was gehuisvest. Van Duijn heeft er zin in. Een groot deel van zijn leven staat in het teken van planten en plantenverzorging.

Al toen hij als jochie zijn ouders hielp bij tuincentrum GroenRijk in Santpoort-Noord, later Velserbroek. Mede als gevolg van de economische crisis enkele jaren geleden is de onderneming failliet gegaan. Van Duijn heeft daarna bij tuincentra gewerkt. Zijn collega Kees Kraaij is een eigen hoveniersbedrijf in IJmuiden begonnen. Het contact over en weer is blijven bestaan.

,,We wilden samen iets ondernemen. Uiteindelijk vonden ze een geschikt pand aan de Beverwijkse winkelstraat, dus boven het Noordzeekanaal.

,,Uit marktonderzoek blijkt dat een winkel als de onze daar groeimogelijkheden heeft. Bovendien is de Breestraat reuze opgeknapt en zijn er goede toekomstplannen voor het gebied. Daarbij komt ook nog dat mijn vrouw Jessica uit Beverwijk komt, dus het is voor mij niet allemaal nieuw.”

De zaak gaat 30 maart open. Tot die tijd zijn de ondernemers met familie dagelijks aan de slag om de winkel in te richten. Op de grond ligt inmiddels een vloer van houten steenschotten en ook de muren hebben een fris tintje gekregen. De groenspecialisten hebben genoeg ideeën.

Zo komt er een crowdfundingsactie onder klanten. ,,Klanten kunnen een kaart kopen voor 100 euro. Daarmee kunnen ze elk jaar, vijf jaar lang, eenmalig artikelen uitzoeken met een waarde van 25 euro. Een rendement van 25 procent. Dat is toch geweldig?”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen