Drie jongeren ondervraagd na overlast in Hoorn-Kersenboogerd

Drie jongeren ondervraagd na overlast in Hoorn-Kersenboogerd
Overlast van jongeren neemt de laatste dagen toe in het centrum van de Kersenboogerd.
© Foto Cyclomedia
Hoorn

De politie heeft naar aanleiding van de relschoppende jongeren in het centrumgebied van de wijk Kersenboogerd in Hoorn drie mensen ondervraagd. Onderzocht wordt wat hun rol precies is. Vorige week zijn vier jongeren bekeurd omdat ze zich zonder reden ophielden in een portiek bij de Vomar.

Ook de komende avonden zal de politie ,,zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn om te zorgen dat de rust terugkeert’’, zegt een woordvoerder.

Lees ook: Relschoppende jongeren in Hoorn gooien vuurwerk naar invalide in rolstoel

Maandagavond zette het politiebasisteam Hoorn een bericht op Facebook waarin onder meer werd gemeld dat jongeren in de omgeving van het Betje Wolffplein en Ekster (zwaar) vuurwerk afsteken en naar anderen gooien, vernielingen plegen en mensen lastigvallen. Er was zelfs vuurwerk gegooid naar iemand in een rolstoel.

Ook zondagavond was het raak.

Lastig gebied

Op het Facebookbericht regende het reacties. De politie had bewoners opgeroepen om bij overlast van de groep direct te bellen, foto’s te maken en het te melden als ze een van de betrokkenen kennen.

Daarop zijn volgens de woordvoerder verschillende meldingen binnengekomen, ook met foto’s. Die worden bekeken, net als de beelden van de camera’s die in de buurt hangen.

Volgens de politie wordt alles gedaan om grip op de situatie te krijgen. ,,Het is een lastig gebied. Ze zijn ook zó weer weg.’’

Op de door bewoners veel gedane suggestie om agenten op fietsen de wijk in te laten gaan, zodat het minder opvalt dat ze er aan komen, kan de woordvoerder ’nu niets zeggen’.

Afglijden

Gemeenteraadslid Robert Vinkenborg (HOP) vindt de gang van zaken ’onacceptabel’ en ’symptomatisch voor het afglijden van de wijk’. ,,We moeten de politie steunen in deze strijd en elkaar weerbaar maken’’, schrijft hij op Facebook.

,,Meld desnoods anoniem wat je weet. Er heerst ook angst, waardoor mensen niet meer durven. Dit is niet alleen een kwestie van meer handhaving, hoe nodig ook: we zullen met elkaar onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de leefbaarheid. Tuig moet gewoon keihard worden aangepakt!’’

Burgemeester Jan Nieuwenburg is minder hard in zijn bewoordingen. .,,Het is prima dat jongeren gezellig samenkomen, maar dit kan natuurlijk echt niet’’, stelt hij. ,,We zijn samen met de politie aan de slag om deze overlast snel in te dammen.’’ Nieuwenburg herhaalt ’nadrukkelijk’ het verzoek om hulp aan de buurt. ,,Bel de politie direct en geef vooral informatie door als u meer weet. Zo zorgen we samen voor een veilige en fijne buurt.”

Kat-en-muisspel

Over de door bewoners veel gedane suggestie om agenten op fietsen de wijk in te laten gaan, zodat het minder opvalt dat ze er aan komen, kan de politiewoordvoerder ’nu niets zeggen’.

Het is een kat-en-muisspel, reageren veel bewoners onder het Facebookbericht dat de politie maandagavond plaatste. ,,Ze renden bij ons steeds langs. Keihard schreeuwen en zeggen ’Snel, we moeten de andere kant op!’’, stelt Lindsay Scholte. Volgens haar zit een groep regelmatig in de Ekster op een plek waar ze twee kanten op een steeg in kunnen schieten. Anderen wijzen op sporthal De Kers, waar jongeren zich verzamelen.

„Zodra de politie auto is gearriveerd, hoor je ze roepen: ’politie’ en rennen ze weer verder om een tunneltje, of fietspad verder vuurwerk te gooien. De politie komt met de auto niet door de paaltjes of het tunneltje. Ik heb het allemaal zien gebeuren....”, schrijft Ilona Kecskés in een reactie. „Gewoon weer wijkpolitie op een fiets laten rondrijden, dan is het ook geen kat-en-muis spelletje meer voor die ratten.”

’Die kant gaan we weer op inderdaad’, reageerde de politie.

Ron Hanff merkte op dat dit zich al voordoet sinds de wijk Kersenboogerd ontstond. Volgens hem is ’onopvallend surveilleren in burger met wisselende teams’ de enige oplossing. Ook anderen komen met de suggestie om in burger en met honden de wijk in te gaan om de relschoppers te pakken. Sommigen suggereren om zelf met een groep burgers de buurt in te gaan om de straten weer veilig te maken. Anderen zijn bang. ,,Als je op ze af gaat wordt je bedreigd. En later worden je eigendommen vernield’’, is een van de reacties.

Op het bericht dat het basisteam Hoorn maandagavond op Facebook zette, en waarin onder meer werd gemeld dat vuurwerk was gegooid naar een invalide in een rolstoel, kwamen honderden reacties. De politie riep bewoners op om bij overlast van de groep direct te bellen, foto’s te maken en het te melden als ze een van de betrokkenen kennen.

Bellen? Een bewoner van een huis aan de Ekster kan een schampere reactie niet onderdrukken. ,,We hebben zo vaak gebeld van de Ekster. Maar als de politie dan drie uur later aan komt kakken, schiet dat niet op. Het is elke avond raak hier met hangen, dealen en schreeuwen.’’

Rotte appels

De ’rotte appels’ die een groep meetrekken zijn jongeren tussen 15 en 20 jaar, meldt Dirk-Jan Griekspoor. Hij was er maandagavond rond half negen en had moeite om met zijn scootmobiel de Vomar in en uit te rijden, door de groep die ’met gettoblaster’ bij de ingang staan. Lysanne Weijers maakte het rond kwart voor negen mee bij de Vomar. ,,Zonder enige schaamte gooiden ze het vuurwerk onze kant op, dat waren geen zachte knallen.’’

Volgens een gemeentewoordvoerder waren mensen van handhaving hier net niet bij. Ze waren er even voor half negen en even over negen.

Karel Zwezereijn die al ruim 35 jaar in de Kersenboogerd woont, zegt dat hij de wijk door de jaren heen ’heeft zien afglijden tot de achterstandswijk die het nu is’. Volgens hem komen er zelfs jongeren uit Den Helder en Rotterdam en is het probleem moeilijk aan te pakken.

Zwezereijn wijst op het programma Kansen in de Kersenboogerd, dat door gemeente, Intermaris en politie is gestart. Een van de aandachtspunten daarin is jongeren perspectief te bieden die nu in het winkelcentrum rondhangen omdat ze niet naar school gaan en geen werk hebben.

Fellere straatverlichting, meer camera’s, zijn ook suggesties. Sinds enige tijd zijn enkele geavanceerde camera’s geplaatst op het Betje Wolffplein en bij de achteringang van de Vomar. Volgens een gemeentewoordvoerster spelen de beelden die deze camera’s maken zeker een rol bij het onderzoek.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons