Column: Niet overal stemmen

Column: Niet overal stemmen

Het leuke van journalist zijn, is dat je je eigen nieuwsgierigheid optimaal kunt benutten. Zo keek ik van de week naar mijn stempas voor de waterschapsverkiezingen. Deze kwam tegelijk met de pas voor de provinciale verkiezingen binnen en ik had er eerder weinig aandacht aan geschonken. Tot ik zag dat ik niet overal voor de waterschappen kon stemmen. Vreemd. Merkwaardig. Waarom?

Ik vroeg het mijn collega’s. Met iets meer levenservaring, wist een van hen vast waarom ik niet in elk stemhokje twee vakjes rood kon kleuren. In eerste instantie geloofden ze niet dat ik niet overal kon stemmen.

Later stuurde ik een foto van mijn stempas in de appgroep. ‘Kunt u overal in uw gemeente stemmen? Nee!’ (Inderdaad, met uitroepteken).

Gelukkig staat ons adresboekje vol met mensen die in dit soort gevallen gebeld kunnen worden.

De woordvoerder van de gemeente wist het mij te vertellen. Als inwoner van Velsen-ten-zuiden-van-het-Noordzeekanaal, kan ik alleen voor de waterschappen stemmen in een lokaal aan de zuidzijde van het kanaal.

Waarom? Velsen-Noord ligt in een ander waterschap. Een deel van de gemeente ligt in een ander schap, de realiteit in meer (samengestelde) gemeenten. Dus aan alle mensen die woensdag een vakje kleuren voor het waterschap, let op waar je die stem kunt laten horen.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons