Eigenaar speelpark Grootebroek veroordeeld voor dodelijk ongeval Maurycy, vrijspraak werknemer en leidster

Eigenaar speelpark Grootebroek veroordeeld voor dodelijk ongeval Maurycy, vrijspraak werknemer en leidster
Grootebroek

Voor de dood van de 4-jarige Maurycy uit Stede Broec is de eigenaar van speelpark Happy Days uit Grootebroek veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Een werknemer en de toenmalig leidster van de kinderopvang werden vrijgesproken.

De 4-jarige Maurycy overleed na val van een paar meter hoogte op Oudjaarsdag 2015 in speelpark Happy Days. Het slachtoffertje overleed op 9 januari 2016 aan ernstig hersenletsel.

De eigenaar van Happy Days, Lieuwe de J. uit Enkhuizen, is dinsdag veroordeeld voor dood door schuld. Hij kreeg 120 uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een proeftijd van twee jaar. Er was 240 uur werkstraf geëist.

Lees ook: Eis: taakstraffen tot 240 uur in zaak dodelijk ongeval met speeltoestel in Grootebroek

De J. (52) had een zorgplicht, aldus de rechters. Volgens de rechtbank heeft De J. zo’n ’structurele, jarenlange vorm van nalatigheid’ aan de dag gelegd dat hem de dood van het jongetje kan worden verweten. De J. had moeten beseffen dat de kans op een val groot was.

Het opblaasspeeltoestel waar Maurycy van viel, had niet als glijbaan gebruikt mogen worden. De J. had de handleiding niet gelezen.

Voor het speeltoestel was eigenlijk continu toezicht nodig. Ook waren er onvoldoende veiligheidsmatten en ontbraken waarschuwingsborden. Het toestel werd jarenlang verkeerd gebruikt.

Nonchalant

Bij de aanschaf van het speeltoestel lapte De J. alle wettelijke eisen aan zijn laars. Personeel was niet geïnstrueerd en ook greep hij niet in nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2013 tekortkomingen had geconstateerd.

De onderneming waaronder de indoorspeeltuin valt, kreeg 20.000 euro boete.

De rechtbank noemde het negeren van een incident met een 5-jarig meisje op hetzelfde speeltoestel in februari 2015 ’illustratief voor de nonchalante wijze’ waarop De J. opereerde: het speeltoestel werd onjuist gebruikt, bezoekers werden niet voorgelicht over de risico's en toezicht en veiligheidsmaatregelen waren ontoereikend. De rechtbank vond dat de directeur zich ’nog steeds geen rekenschap’ van de gebeurtenissen geeft.

Vrijspraak

Werknemer Jeroen S. is dinsdag vrijgesproken. Tegen hem was 180 uur werkstraf gevraagd door de officier van justitie. S. had geen zorgplicht bij Happy Days, vindt de rechtbank. Hij was geen bedrijfsleider, dus niet verantwoordelijk.

Toemalig leidster Petra K., van de kinderopvang waarmee Maurycy naar Happy Days ging, mocht verwachten dat het speelpark veilig was. Haar valt volgens de rechters niets te verwijten. Ze werd vrijgesproken. Tegen haar was 100 uur werkstraf geëist.

Lees ook: Tweede dag proces overleden 4-jarige Maurycy: ’Dit is voor ons niet het einde’, zeggen de ouders

Lees ook: Liveblog dag 2: Happy Days voor rechter voor dodelijk ongeval met speeltoestel in Grootebroek

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons