Schager ambtenaren smeren 1200 ganzeneieren in als actie tegen overlast

Schager ambtenaren smeren 1200 ganzeneieren in als actie tegen overlast
Schager ambtenaren Auke de Vries en Lilian Wigarda smeren ganzeneieren in met notenolie. Coördinator Johan Groen (midden) assisteert.
© Foto Marc Moussault
Schagen

Weer eens wat anders voor ambtenaren Lilian Wigarda en Auke de Vries. Deze medewerkers van de gemeentelijke buitendienst gaan drie weken lang de overlast van ganzen te lijf. Dinsdag is hun tweede dag.

Eieren in nesten insmeren met notenolie, om te voorkomen dat ze uitkomen. Door de poriën te dichten, kan er geen zuurstof naar binnen.

Vorig jaar voerde de gemeente deze actie ook uit. In drie weken tijd zijn toen 1200 eieren behandeld, in totaal 162 nesten op diverse plekken aan de rand van de stad Schagen. Eenzelfde score zal ook dit jaar worden behaald, verwacht gemeentelijk coördinator Johan Groen. ,,Op deze wijze pakken wij al diverse jaren de overlast van ganzen aan. Alle beetjes helpen.”

Vrijwilligers van vogelwerkgroep Tringa lopen dit jaar mee om om de actie in de praktijk te ervaren. Vooral de grauwe gans veroorzaakt schade aan gras en andere gewassen op landerijen.

Boosdoener voor agrariërs is vooral de grauwe gans. In 1950 een zeldzame gast, nu een plaag. Zij weten de eiwitrijke graslanden goed te vinden.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons