Premium

Herdenkingspalen bij plekken van gecrashte vliegtuigen: ’Zij gaven in de oorlog hun leven voor onze vrijheid’

Herdenkingspalen bij plekken van gecrashte vliegtuigen: ’Zij gaven in de oorlog hun leven voor onze vrijheid’
Kaartje van Hollands Kroon met ruim twintig crashes. In de oorlog kwamen meer dan veertig toestellen neer in deze gemeente.
© afbeelding Jan Nieuwenhuis, Texel
Slootdorp

Meer dan veertig vliegtuigen zijn in de Tweede Wereldoorlog neergestort in de huidige gemeente Hollands Kroon. Twee inwoners willen deze crash-locaties markeren met ’herdenkingspalen’.

,,Veel bemanningsleden hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Dat mogen wij niet vergeten”, zeggen Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn over hun initiatief.

Hakvoort (45) uit Slootdorp en Dijkshoorn (38) uit Kolhorn zitten eind deze maand bij de notaris voor de oprichting van hun stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. ,,Daarna gaan wij bedrijven, fondsen en mogelijk andere subsidiegevers benaderen voor financiële steun.”

Een herdenkingspaal met informatiebordje kost totaal 1500 euro per stuk. Mark Hakvoort liep al lang met het idee. In de gemeente Dronten staan zestien vergelijkbare objecten die herinneren aan neergehaalde toestellen in de jaren 1940-1945.

Dolfijnweg

Hakvoort: ,,In de oorlog stortte een vliegtuig neer op onze boerderij aan de Dolfijnweg in Slootdorp. Opa en oma Hakvoort zaten op dit bedrijf. Oma heeft vaak verteld over de ingrijpende gebeurtenis. Het verhaal maakte veel indruk. Een van de zeven bemanningsleden van de Halifax overleefde de crash. Hij was de staartschutter. Als jongen van vijftien stuurde ik een brief.”

Herdenkingspalen bij plekken van gecrashte vliegtuigen: ’Zij gaven in de oorlog hun leven voor onze vrijheid’
Een herdenkingspaal in de gemeenten Dronten.
© Foto Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon i.o.

,,Hij wilde niet terugschrijven, dat was emotioneel te zwaar. Hij nodigde mij uit om naar Engeland te komen, hij wilde wel praten. Zijn verhaal is mij sterk bijgebleven. De man was toen 69 jaar. In 2003 is hij overleden.”

Overleg

Mark Hakvoort (werkt bij Salco Deuren in Zwaagdijk) en Chris Dijkshoorn (marineman) verdiepen zich de laatste jaren intensief in de regionale luchtoorlog. ,,We hebben al heel veel informatie verzameld. Nog niet alle ruim veertig crashes in Hollands Kroon hebben we volledig uitgezocht. Er is nog veel werk te doen. Zoals overleg met de eigenaren van de locaties.”

De initiatiefnemers van de nieuwe stichting willen beginnen met tien plekken. Zij hopen de eerste herdenkingspalen in de loop van dit jaar te plaatsen. ,,We willen nauw samenwerken met de vier 4-5 mei organisaties, de historische verenigingen en andere belangstellenden. Er zijn al veel contacten gelegd.”

Alleen al in de Wieringermeer zijn zeker 21 vliegtuigen neergestort.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen