Verkeershinder Vennewatersweg Heiloo: treinverkeer drie dagen stil met Pinksteren

Verkeershinder Vennewatersweg Heiloo: treinverkeer drie dagen stil met Pinksteren
De combinatie rechts schraapt het asfalt van de Vennewaterswegaf . Links de ontmanteling van het naastgelegen fietspad.
© Foto Erna Faust
Heiloo

,,Er zijn goede omleidingsroutes, maar we moeten meer dan een jaar lang rekening houden met meer verkeer over de andere oost-westroutes dan ons lief is. Maar we moeten het eindbeeld in het oog houden. Straks ligt hier een prachtige spooronderdoorgang.’’

Dat zei verkeerswethouder Rob Opdam van Heiloo bij de officiële start van de werkzaamheden voor de spoortunnel voor de Vennewatersweg, maandagochtend.

De gemeente Heiloo hoopt dat die oost-westverbingen door het dorp, de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan, juist meer ontlast worden als de tunnel klaar is. De spoorbomen in die wegen zullen nog vaker dicht gaan als straks het programma hoogfrequent spoor er is.

Het is de bedoeling, dat al in het pinksterweekeinde (8 tot 10 juni) de betonnen ’brug’ op zijn plaats wordt geschoven, vlak onder de rails. Daarvoor ligt waarschijnlijk wel het treinverkeer drie dagen stil, zo meldde Mercedes Gootscholten van spoorbeheerder Prorail.

In dat weekeinde wordt waarschijnlijk ook gewerkt in Alkmaar en aan de bovenleidingen bij Uitgeest. ,,We proberen de werkzaamheden op een baanvak zo veel mogelijk tegelijkertijd te laten plaatsvinden.’’

De omleidingsroutes, die het verkeer vooral naar de westkant dirigeren, zijn niet overal goed gevallen. In de gemeente Bergen werd onlangs door de politiek ongerustheid uitgesproken over een eventuele toename van het vrachtverkeer door Egmond-Binnen.

Ophef

,,Ik ben een beetje verbaasd over de ophef’’, zegt Opdam. ,,Maar ik denk dat we het goed kunnen uitleggen. We hebben dit van tevoren besproken met het college van Bergen en zeer binnenkort heb ik weer een gesprek met de verantwoordelijke wethouder.’’

Het werk aan de spoortunnel was nog maar een paar uur aan de gang, maar er was al veel gebeurd, maandagochtend. Een grote machine schraapte het asfalt van de Vennewatersweg.

Het asfalt wordt opnieuw gebruikt als uit de monsters blijkt dat het vrij is van asbest en teer. Als het zanddek ook is verwijderd, volgt er nog archeologisch onderzoek en dan wordt de tunnelbak uitgegraven.

Ook het fietspad was maandagochtend al bijna helemaal opgebroken. De brokstukken van meer dan tien centimeter dik beton worden later verwerkt.

Belangstellenden kunnen tot eind april elke woensdagmiddag tussen half vier en vijf uur langskomen bij het informatiepunt op het voormalige terrein van Baza aan de Vennewatersweg. darana is het punt alleen nog de tweede woensdag van de maand open.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons