Premium

Hospice in Westerland in de voormalige boerderij van de familie Mostert

Hospice in Westerland in de voormalige boerderij van de familie Mostert
De boerderij in Westerland die in beeld is voor een hospice.
© Foto HMC
Westerland

De voormalige boerderij van de familie Mostert aan de Westerlanderweg 11 is in beeld voor een hospice. De plannen zijn ingediend door de Stichting Erfgoed Mostert. Twee jaar geleden is het college van Hollands Kroon akkoord gegaan met een principeverzoek van de stichting in Hollands Kroon een hospice te realiseren. De plannen zijn nu concreet.

De vlakbij het Lutjestrand gelegen boerderij met bijbehorende landerijen (21 hectare) is eigendom van de Stichting Erfgoed Mostert. Het bezit werd verkregen op basis van een testament. Daarin liet Piet Mostert, de laatste nazaat van de familie, optekenen dat de boerderij een zodanige invulling diende te krijgen waardoor het oorspronkelijke Wieringerland niet structureel zou worden aangetast. Volgens de Stichting Erfgoed Mostert leent het gebouw en de plek zich bij uitstek voor een hospicefunctie. ,,Een prachtige entourage met uitzicht op het Amstelmeer in een rustgevende omgeving. Met deze functie dient de stichting een maatschappelijk belang en voorziet in een groeiende behoefte. Ook draagt de stichting hiermee bij aan het duurzaam behoud van het culturele gebouwde erfgoed op Wieringen.’’. Voor het omsmeden van de woonbestemming in een zorgbestemming is een wijziging van het bestemmingsplan nodig waarmee het college van b en w kortgeleden heeft ingestemd.

Het plan behelst een verbouwing van de boerderij (ontvangstruimte, woon- en eetruimte) en de komst van enkele bijgebouwen waaronder 6 gastenkamers voor de in het hopice verblijvende zorgbehoevenden en een gebouw waarin aula en familiekamers worden ondergebracht. Ten oosten van de boerderij is een parkeerplaats in gedachten voor personeel en familie. De bomen en de beplanting op het perceel blijven zoveel mogelijk gehandhaafd. In de plannen wordt rekening gehouden met een uitbreiding op termijn. Het is nog niet bekend wanneer de stichting Hospice Hollands Kroon de zorgvoorziening in gebruik wil nemen, aldus een woordvoerder van de stichting.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen