Schietpartij in tram in Utrecht, meerdere gewonden, een dode [video]

1/13
Utrecht

Er is maandagochtend geschoten in een tram in Utrecht. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. Er zijn drie gewonden en een dode gevallen, meldt de NOS. Dat wil de politie niet bevestigen. Volgens anti-terrorismedienst NCTV is geschoten ’op meerdere locaties’.

De politie Utrecht spreekt daarentegen over een schietpartij op één locatie.

Anti-terrorismedienst NCTV heeft 12.15 uur het hoogste dreigingsniveau voor provincie Utrecht afgekondigd tot in ieder geval 18 uur. Dat betekent dat concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag en dat risico bestaat op nog een aanslag. Voor het eerst is het dreigingsniveau in Nederland zo hoog.

De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) adviseren rond 13.30 uur iedereen in de stad Utrecht binnen te blijven. Na de schietpartij kunnen nieuwe incidenten niet worden uitgesloten.

De dader van de schietpartij is nog spoorloos. De politie zoekt naar Gökmen Tanis (37), geboren in Turkije. Hij heeft mogelijk iets te maken met de schietpartij. ,,Benader hem niet maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070'', voegt de politie er aan toe.

De politie was op zoek naar een rode auto waarin de dader zou zitten. Die rode Renault Clio werd later gevonden aan Tichelaarslaan in Utrecht. De auto was vlak voor schietpartij gestolen. De politie heeft een inval gedaan in een flatwoning aan de Utrechtse Laan van Engelswier, vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen.

Lees ook: Alle moskeeën in Utrecht uit voorzorg deuren dicht

De tram staat op het 24 Oktoberplein. De politie houdt er rekening mee dat er in twee trams is geschoten. Op de trambaan lag een persoon onder een wit laken, tussen twee tramstellen in.

Bij de tram zijn in witte pakken gestoken rechercheurs bezig met onderzoek. De politie heeft een drone ingezet om ook van bovenaf beelden van de plek te maken. Er zijn rond 14 uur nog enkele ambulances aanwezig.

Om 10.45 uur kwam de melding binnen van de schietpartij. De NOS meldde om 11.30 uur dat hulpverleners nog bezig waren in de tram. Een slachtoffer werd uit de tram gehaald terwijl de persoon werd gereanimeerd.

Getuigen vertellen dat passagiers in paniek uit de tram zijn gevlucht, aldus de NOS, die in een extra Journaal ook liet weten dat op gebouwen rond het plein mannen met geweren stonden. Die zouden van een anti-terrorrisme-eenheid zijn.

Het UMC Utrecht heeft het Calamiteitenhospitaal geopend. Dat is een speciaal onderdeel van het ziekenhuis waar bij calamiteiten snel tweehonderd slachtoffers kunnen worden opgevangen. Hoeveel slachtoffers worden opgevangen, is tegen 12 uur nog onbekend.

Alle personen die gewond zijn geraakt, zijn aldus de politie overgebracht naar een ziekenhuis. Onder de gewonden zijn ook mensen die zwaargewond zijn.

De linkerrijstroken van de A12 en A2 werden rond 12 uur vrijgemaakt voor de hulpdiensten.

Op en rond het Binnenhof in Den Haag zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig.

Ook het Mediapark in Hilversum wordt extra bewaakt met politiewagens bij alle ingangen.

Lees ook: Extra beveiliging op Schiphol, Mediapark, Binnenhof, politie op NS-stations extra alert

De marechaussee laat weten ’verhoogd waakzaam’ te zijn op Schiphol en bij andere ’vitale gebouwen’.

Agenten in Rotterdam houden ’uit voorzorg’' extra toezicht op stations en bij moskeeën. Meerdere scholen in Utrecht houden de deuren dicht.

Ook de universiteit van de Utrecht is gesloten. ,,Alle medewerkers, studenten en gasten in gebouwen van de Universiteit Utrecht worden op dit moment geadviseerd binnen te blijven. Bedrijfshulpverleners staan bij de deuren van gebouwen van de Universiteit Utrecht om mensen te adviseren binnen te blijven. Mensen kunnen alleen naar binnen na legitimatie'', aldus de universiteit. Colleges, tentamens en promoties gaan door voor wie al in het gebouw aanwezig is.

Schietpartij in tram in Utrecht, meerdere gewonden, een dode [video]
© ANP

Vooralsnog gaat de politie uit van één dader. Anti-terroristeneenheden zijn een woning aan de Trumanlaan, op tien minuten van het 24 Oktoberplein, binnengevallen. Het huis werd daarvoor langdurig onder schot gehouden.

RTV Utrecht meldt dat er meerdere schoten werden gelost op het 24 Oktoberplein. Een vrouw zou op de grond hebben gelegen en geroepen hebben: ’Ik heb niets gedaan’.

RTV Utrecht sprak met een ooggetuige: ,,Ik kwam van m'n werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.”

Er reden diverse anti-terreur-eenheden naar Utrecht na de melding van de schietpartij. Een anti-terreuroefening in Leiden werd afgelast.

Drie traumahelikopters vlogen naar Utrecht om hulp te verlenen. Ook buiten het afgezette gebied is veel politie op straat en boven de stad vliegt permanent een politiehelikopter.

Schietpartij in tram in Utrecht, meerdere gewonden, een dode [video]
© ANP Graphics

Een aantal actievoerders van de politie brak maandagochtend de actie voor een goede pensioenleeftijd af vanwege de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht.

De agenten in de politiebus van Hollands-Midden zagen het onderweg al aankomen. Op parkeerplaats Hellevliet in Harmelen kraakte het bericht over een mogelijke aanslag in Utrecht uit de portofoons.

Schietpartij in tram in Utrecht, meerdere gewonden, een dode [video]
Briefing op parkeerplaats Hellevliet langs A12. Deel van actievoerders breekt actie hierna af en spurt richting Utrecht.
© Foto Peter Schat

Terwijl alle actievoerders de koppen bij elkaar staken voor een briefing, reed op de andere rijbaan de ene na de andere politiewagen met loeiende sirene naar Utrecht. Leden van de landelijke eenheid waren al meteen na de eerste melding van het verzamelpunt langs de A12 voor de actie zwaan-kleef-aan weggespurt. ,,Het geeft een dubbel gevoel dat we hier staan’’, zegt een agent uit Nieuwegein.

Luttele momenten later zat ook hij in de bus en nog even later knalden ze over de andere rijbaan langs. Op weg om knooppunten rond Utrecht af te sluiten.

Op de parkeerplaats bleven bussen achter, politiebusjes van andere politieregio’s, auto’s van douane en enkele DAF-legerwagens.

(Video van de langzaamaanactie van de hulpdiensten:)

De douane heeft de actie voor een goed pensioen volledig gestaakt na het bericht over de schietpartij in Utrecht. Rond 12 uur keerden de bussen met actievoerders om die op weg waren naar het Malieveld in Den Haag.

Het pensioenprotest op het Malieveld is tegen het middaguur afgebroken wegens het schietincident in Utrecht, kondigde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp op het podium aan. ,,We zien wel hoe we hiermee verdergaan'', zei Van de Kamp.

Ook de campagne voor de provincialestatenverkiezingen is stilgelegd.

De langzaamaanactie met voertuigen van de politie, douane, Rijkswaterstaat en defensie veroorzaakte maandagochtend niet al te veel problemen. Over de volle breedte van de snelwegen rijden de actievoerders met een snelheid van 66 kilometer per uur naar Den Haag.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons