Premium

Samen Beverwijk wil smogkiller laten testen, fijnstofzuiger die Wijk aan Zee schoon moet houden

Samen Beverwijk wil smogkiller laten testen, fijnstofzuiger die Wijk aan Zee schoon moet houden
Peter van Wees demonstreert een kleine variant van de smogkiller voor de deur van het redactiekantoor in Beverwijk.
© foto bart vuijk
Beverwijk

Politieke partij Samen Beverwijk/Code Oranje wil dat het RIVM een test uitvoert met de zogeheten ’smogkiller’ in Wijk aan Zee.

Deze krant bracht onlangs deze uitvinding naar buiten van Peter van Wees. Hij heeft een apparaat bedacht dat zowel grof- als fijnstof en ultrafijnstof opzuigt. Deze smogkiller is positief getest door het Duitse keuringsinstituut Tüv en ook bij een demonstratie voor de deur van het redactiepand van deze krant is overtuigend bewezen dat de smogkiller werkt. Hij zuigt bijna honderd procent van al het grof- en fijnstof uit de lucht en ook superkleine deeltjes worden meegenomen. Die deeltjes zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Van Wees beweert dat de smogkiller ook buiten werkt. Met twintig grote fijnstofzuigers in en rondom Wijk aan Zee kan het hele dorp (fijn)stofvrij worden gehouden, is zijn overtuiging. Het gaat dan om apparaten van 8,5 meter lang met een diameter van 1,60 meter. Erin zit een ventilator die lucht aanzuigt, en negen verschillende behandel- en filtersystemen waardoor aan de achterkant schone lucht weer wordt uitgeblazen.

Het RIVM heeft in een reactie aan deze krant laten weten het onwaarschijnlijk te vinden dat het plan van Van Wees werkt. Maar het werd ook niet onmogelijk geacht.

Nu wil Samen Beverwijk weten van het RIVM waarom er niet meteen een test wordt gehouden om te proberen of de smogkiller Wijk aan Zee kan beschermen tegen de aanhoudende stof- en grafietregens van Tata Steel en slakverwerker Harsco. De bou w van een hal waarin het grafietveroorzakende roza-slak wordt behandeld, is nog ver weg. Tata zelf houdt het op april 2020

In een open brief aan het RIVM, die ook aan deze krant is gestuurd, stelt Samen Beverwijk vier prikkelende vragen. ,,Iedereen weet ondertussen dat de luchtkwaliteit in Wijk aan Zee slecht is en de leefbaarheid van de inwoners wordt aangetast. Wanneer gaat het RIVM over tot het onderzoeken van mogelijke oplossingen om deze aantasting terug te dringen?” Vraag 2: ,,Sinds wanneer is het RIVM bang om een ambitieus plan te onderzoeken? Een plan waarvan een RIVM-onderzoeker aangeeft dat het in Wijk aan Zee mogelijk zou kunnen zijn.”

De partij wijst het RIVM -wat staat voor Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - erop dat een vergelijking met eerdere mislukte projecten om fijnstof uit de buitenlucht te halen niet valt te maken. De smogkiller is een ander apparaat dan wat elders werd gebruikt.

Peter van Wees reageert verheugd op de open brief van Samen Beverwijk. Hij laat deze krant weten zeer bereid te zijn mee te doen aan een proef om aan te tonen dat het apparaat werkt. Hoe die proef precies gestalte moet krijgen, weet hij nog niet helemaal. ,,Laten we daarover een gesprek met RIVM aangaan.”

,,Er is vooronderzoek voor nodig om uit te vinden op welke plekken de smogkillers het beste geplaatst kunnen worden. Als je er maar één plaatst, heeft die beperkt effect. Ik zou er dan eentje midden op de Dorpsweide zetten, en een maand meten in de omgeving van deze smogkiller en een maand de effecten zonder het apparaat. Dan moet het verschil duidelijk worden, maar het effect is dan wel vrij beperkt omdat het er maar één is”, zegt Van Wees.

Meer nieuws uit Kennemerland