Premium

Kaasboerderij Koopman uit De Weere trots op gouden waardering voor hun Edammer boerenkaas: ’Alles moet samenvallen’

1/2
De Weere

De sticker die bewijst dat hij bij de Cum Laude Awards met goud bekroond is, zit er nog in zijn geheel op. Maar de kaas zelf is al voor de helft op. ,,Ja, we hebben er lekker van gegeten”, zegt Sjaak Koopman met een lach. ,,Samen met het personeel. Want ook voor hen is dit een mooie waardering. Je doet het met elkaar.”

Aan de keukentafel snijdt hij er aan het einde van de ochtend, als er voor hem al bijna een halve werkdag op zit, nog maar eens een plak vanaf. ’Superlekker’, vindt Sjaak Koopman de Edammer boerenkaas die hij zojuist uit het folie gehaald heeft. En dat waren de keurmeesters bij de jaarlijkse verkiezing voor ambachtelijk gemaakte kaas het roerend met hem eens.

,,Meestal gaan we met z’n allen naar de prijsuitreiking”, vertelt Koopman, die de kaasboerderij aan de Tropweere samen met zijn vrouw Lia en zoon Daan runt. ,,Maar nu was ik alleen heen. De rest had wat anders. Daaruit blijkt ook wel een beetje dat we helemaal niet verwacht hadden dat we zo goed zouden scoren.”

Inzoomen

Zijn vrouw knikt. ,,Hij vroeg van tevoren nog: ’Wacht je op me vanavond, met een borreltje’. Ik antwoordde dat ik dat alleen zou doen als we goud hadden gekregen. Dus toen hij een berichtje stuurde dat onze jong belegen boerenkaas zilver had behaald, zei ik: ’Noh, heel goed, maar daar blijf ik niet voor op, hoor’. En toen kwamen de twee foto’s van het goud. Voor de Goudse rookkaas en de Edammer boerenkaas. Ik moest echt drie keer inzoomen om er zeker van te zijn dat het echt onze naam was die erop stond.”

In het geval van de Edammer kaas, kon dat niet missen. ,,Want wij zijn de enigen die dat op de boerderij maken”, legt Lia Koopman uit. ,,Maar dat wil nog niet zeggen dat we dan automatisch in de prijzen vallen. Om het podium op te mogen moet je goud halen. Dat krijg je boven de 93 punten. Was ons nog nooit gelukt. En nu behaalden we zelfs de maximale score.”

Echtgenoot Sjaak glimt een paar dagen na de prijsuitreiking in Bodegraven nog steeds van trots. ,,Ik ken er eigenlijk nog steeds niet over uit. Je maakt alle dagen kaas, dus natuurlijk hoop je dat het goed beoordeeld wordt. Maar je snijdt hem niet eerst open voor je hem instuurt. Je weet dat hij goed is, maar of-ie perfect is kun je aan de buitenkant niet zien. En juist de smaak en de geur wegen heel zwaar mee. Dat is goed voor zestig van de honderd punten.”

Samenvallen

Een grote waardering, noemen ze het. Voor het harde werk op de boerderij, waar zoon Daan zorg draagt voor de honderd koeien die de melk leveren voor de gemiddeld driehonderd kilo kaas die zes dagen per week gemaakt wordt. En voor de liefde die ze samen met het personeel (’We hebben een leuke ploeg aan de gang’) in hun producten stoppen. ,,Alles moet gewoon samenvallen”, zegt Sjaak Koopman. ,,Dat begint al bij de melk. Die moet goed zijn. En dan heb je het hele kaasmaakproces. Draai je vijf minuten langer, of juist korter. Hoe heet is het water. Dat luistert heel nauw. En dan moet de kaas er ook nog mooi uitzien. Dat we nu twee keer goud behaald hebben, bewijst dat we goed bezig zijn.” En dan gaan de koeien binnenkort ook nog eens naar buiten. ,,Dan wordt de kaas, omdat weidemelk het wat zachter maakt, nóg lekkerder”, stelt Daan Koopman met een grijns. ,,Dan zou die Edammer denk ik wel 105 punten krijgen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen