Geen paniek op Schiphol na aanslag

Frans van den Berg
Schiphol

Op de luchthaven Schiphol mag de marechaussee dan extra waakzaam zijn na de aanslag in Utrecht, op de luchthaven zelf is daar nauwelijks iets van te merken.

Rond 13 uur was van een verhoogde staat van paraatheid niet veel te zien. Dat was wel even anders na de aanslag op de Belgische luchthaven Zaventem en een terreurdreiging op Schphol. Toen werd het verkeer op de toegangswegen gecontroleerd, liepen in de vertrek- en aankomsthallen gehelmde marechaussees met hun automatische wapens rond.

Voor Schiphol-Plaza staat deze dinsdagmiddag alleen een pantserwagen en doen de al eerder geplaatste betonblokken hun werk om te voorkomen dat een auto naar binnen rijdt. In hal van Plaza, dat tevens het treinstation is, staan wel vier marechaussees met een automatisch wapen, maar die staan er vrijwel iedere dag. In de vertrekhallen al helemaal geen marechaussees, behalve bij de balie van El Al. Ook op de perrons van het treinstation geen extra manschappen, ook niet bij het vertrek van de Thalys. Via de duizenden camera’s op de luchthaven wordt iedere activiteit sowieso al in de gaten gehouden.

Op Plaza wel veel gewone marechaussees en bikers, maar die waren uitgerukt vanwege een actie van de vakbonden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Die zou om half een beginnen. Buiten en binnen stonden al bijna driehonderd man klaar en zou het werk op verschillende afdelingen voor 66 minuten worden stilgelegd. „Maar de marechaussee had ons dringend verzocht van de actie af te zien. Vanwege de aanslag in Utrecht en de verhoogde dreiging, waren zij bezorgd over het bewaken van de openbare orde op de luchthaven. Daarop hebben we besloten de actie af te blazen”, laat een van de actieleiders weten. Teleurgesteld blijven veel actievoerders nog staan en overleggen op Plaza. Uiteindelijk gaat iedereen weer aan het werk. Ook bij de passagiers is van paniek of onrust geen sprake.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen