Droom komt uit op open dag ziekenhuis Den Helder; arm in het gips [video]

De tweejarige Deszmeè laat haar pop eens goed nakijken door de doktoren.
Den Helder

Van opereren in een paprika tot je babypop of knuffelbeer onder het röntgenapparaat. Alles was mogelijk afgelopen zaterdag op de Open Dag van Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder.

Buiten voor het ziekenhuis staan twee ambulances. Met sirenes en lichten heten ze de bezoekers welkom. Nieuwsgierige kinderen duiken al snel achter het stuur terwijl trotse ouders foto’s maken. In de verschillende hallen op de begane grond zijn infotentjes neergezet en zijn er activiteiten te doen. Larissa Waasdorp (9) staat aan de operatietafel die er is opgezet. In haar handen heeft ze gereedschap waarmee ze op een paprika een heuse kijkoperatie aan het uitvoeren is. ,,Ik probeer de pitjes eruit te halen, maar het is heel lastig”, vertelt ze. Geconcentreerd kijkt ze naar het scherm boven haar. Hierop kun je precies zien wat ze in de paprika met het tangetje aan het doen is. Na een paar minuutjes vist ze er tot haar geluk een paar pitjes uit; ,,Eindelijk.”

Bij de gipskamer staat een lange rij. Gespannen gezichtjes staan netjes op hun beurt te wachten om hun pols in het gips te laten zetten. ,,Mijn droom komt uit”, roept een meisje wanneer ze aansluit. Ook de elfjarige Lisa Rens staat samen met haar moeder in de rij. ,,Ik heb nog nooit mijn arm in het gips gehad. Wel één keer verband, maar dat was niet zo hard als gips. Toen kon ik het nog gewoon bewegen”, vertelt ze. Ze neemt plaats achter het ziekenhuisbed en de dokter legt haar rustig uit wat hij aan het doen is. ,,Eerst doen we een kousje om je arm. Dan kunnen we het straks mooi afwerken”, vertelt hij. Vervolgens vouwt hij een aantal natte gipslappen om Lisa’s arm. ,,Het voelt wel gek”, lacht ze. Het gips kan haar moeder er na een paar dagen zelf afknippen. ,,Ik ga er proberen mee te slapen, eens kijken hoe dat is”, aldus Lisa. Maar eerst moet haar arm nog drogen.

Vak leren

Kees Rottier is traumachirurg. Hij heeft tijdens de Open Dag dienst, dus stond op scherp. Wel hielp hij hier en daar mee met de activiteiten. ,,Het is heel leuk om zo’n dag te beleven. De kinderen zijn enthousiast, dat is heel mooi. Zo leren ze het vak ook een beetje kennen”, legt hij uit. ,,We merken wel echt dat als een kind bijvoorbeeld bij ons binnenkomt op een gewone dag, met een gebroken pols. Dat ze weten wat er gaat gebeuren, omdat ze op zo’n Open Dag zijn geweest. Ze zijn wat minder bang.”

In totaal zijn er ruim 1500 bezoekers op de dag in Den Helder afgekomen. Ook in Alkmaar stonden de deuren van het ziekenhuis open voor publiek. Daar stond de teller na afloop op ruim 3500 bezoekers.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.