West Frisia wint van ZAP

West Frisia wint van ZAP
West-Frisia-aanvaller Micheal Mantel haalt uit, maar ziet even later dat zijn inzet wordt gekeerd door ZAP-doelman Devlin van den Bosch.
© Foto Theo Groot
Enkhuizen

Hij zat zo’n beetje de complete wedstrijd naast de dug-out te rillen van de kou. Maar als er één moment was dat het voetbalhart van West-Frisia-trainer Henk Spaan gistermiddag verwarmde, dan was het wel vlak voor rust. Zo zette Yunus Bacaksiz de thuisploeg na een geweldige aanval op 2-0 en dat bleek voldoende voor de overwinning.

Bij ZAP zagen ze het ineens weer zitten. De ploeg won vorige week van De Zouaven en in de wetenschap dat de Grootebroekers zaterdag opnieuw verloren, zou de strijd om het kampioenschap bij een overwinning op West-Frisia weer helemaal open liggen. Alleen waar de ploeg uit Breezand de punten hard nodig had in de strijd om de titel, kon de ploeg uit Enkhuizen de punten goed gebruiken in de strijd om lijfsbehoud. En dit leverde een interessant voetbalgevecht op.

De thuisploeg nam vanaf de aftrap het initiatief, al duurde het lang voordat de wedstrijd echt los kwam. Namens de bezoekers kreeg Nick Molenaar een kansje na een vrije trap en West Frisia werd een keer gevaarlijk na een zwabberbal van Bacaksiz. Maar meer dan dat gebeurde er niet in het eerste half uur.

Het was vooral een beetje aftasten, waarbij duidelijk werd dat zowel ZAP als West Frisia het defensief aardig hadden staan. De thuisploeg oogde solide met het centrale verdedigingsduo Cas Bierhaalder en Jordi van Ammers en omdat West Frisia aanvallend niet veel kon inbrengen, was het wachten op een foutje.

Subliem

Het foutje kwam er na ruim een half uur spelen. Een vrije trap werd slecht verwerkt door ZAP-sluitpost Devlin van den Bosch, waarna Chris Grooteman als meest alerte speler voor de 1-0 zorgde. Diezelfde Grooteman was even later betrokken bij het hoogtepunt van de middag. De sterk spelende Barry Dammers kwam in balbezit en stuurde met een prima pass Edwin Jansen de diepte in. Jansen kapte de bal af, speelde deze in de breedte naar Grooteman, die precies op het juiste moment Bacaksiz diep stuurde. En hoewel het absoluut geen makkelijke kans was, werkte de middenvelder de bal op sublieme wijze binnen. ,,Man, dat was genieten. Echt een aanval uit het boekje”, aldus Spaan.

Na de rust begon ZAP met aandringen. Er werd al snel drie keer gewisseld en na de aansluitingstreffer van Bram Dekker was er nog voldoende tijd voor de gelijkmaker. Maar echt gevaarlijk werden de bezoekers niet meer. De grootste kans in de tweede helft was er nog voor Grooteman. Hij kwam na een geweldige counter oog-in-oog te staan met doelman Van den Bosch, maar hij schoof de bal tegen de voeten van de keeper. Al deerde dat West Frisia niet.

,,We zijn bezig met een goede serie. De jongens spelen weer met vertrouwen en dat zag je vandaag duidelijk terug. Ja, we helpen De Zouaven een beetje. Maar we helpen vooral onszelf. Dit zijn heerlijke bonuspunten”, aldus Spaan.

West Frisia-ZAP 2-1.

37. Grooteman 1-0, 44. Bacaksiz 2-0, 71. Dekker 2-1.

West Frisia: Kok, Visser, Bierhaalder, Van Ammers, Vijselaar, Bryan Dammers, Barry Dammers, Jansen (88. Leegwater), Bacaksiz, Grooteman (78. Feij), Mantel.

ZAP: Van den Bosch, Krijger, Raateland (46. Vrenegoor), Broersen, Molenaar, Vink (69. Boerman), Spaans, Dekker, Schouwvlieger (61. Langelaan), La Croes, Buik.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons