De Zouaven verliest tumultueuze derby van Spirit’30

Robbin Kooiman gaat er met de bal vandoor namens De Zouaven. Toine Kors (links) van Spirit’30 probeert hem af te stoppen, Jim Bouwhuis kijkt toe.
© Foto Theo Groot
Grootebroek

Hij staat nog geen minuut in het veld als Joost Schoonen De Zouaven een harde tik uitdeelt. De razendsnelle invaller van Spirit’30 bewijst zaterdagavond zijn waarde in de derby door supersnel de winnende treffer te maken. De tumultueuze wedstrijd (er werden drie rode kaarten uitgedeeld) in Grootebroek eindigt in 1-2.

Daarmee hoeven Hoogkarspelers niet meer te vrezen voor degradatie. Sterker nog, als de lijn van de afgelopen weken wordt doorgezet, is het winnen van de derde periode zelfs nog een optie voor de ploeg van trainer Hans Valk. Het is na de zege een ongekend feest bij de Spirit’30-spelers. Hossend in een kring vieren ze de zege in de burentwist als een kampioenschap. Het is het bewijs dat de derby leeft. Getuige ook de flinke publieke belangstelling, ondanks de krachtige wind die het complex van De Zouaven teistert.

Bij De Zouaven is het teleurstelling troef. Na een felle strijd trekt de ploeg van trainer Johan Rutz aan het kortste eind. De tweede nederlaag op rij (vorige week werd met 2-0 verloren van ZAP) betekent een tegenvaller voor de koploper van de tweede klasse. Toch blijft de schade beperkt omdat nummer twee ZAP een dag later met 2-1 verliest van West Frisia. Het zal bij de Grootebroekers voor enige opluchting zorgen. De Zouaven behoudt hierdoor een voorsprong van zeven punten met nog zes wedstrijd te spelen.

Het scenario van vorig seizoen, toen De Zouaven na een flinke voorsprong de titel verspeelde, spookt niet door het hoofd van aanvoerder Roy Janssens. ,,Nee, absoluut niet. Er is ook geen sprake van paniek of zo. Van ZAP hadden we gewoon moeten winnen, waren we stukken beter. Tegen Spirit was het niet goed genoeg. Zeker op basis van de tweede helft hebben zij het verdiend. We hadden meer uit de eerste helft moeten halen. We hebben volgens maar mij maar één keer op doel geschoten.’’

Dat schot is wel gelijk raak. Jens Bakker draait met een knappe actie weg bij Arjen Boekweit en rondt vervolgens koeltjes af. De 1-0 na vier minuten lijkt een eenvoudige avond voor De Zouaven in te luiden. Spirit’30 komt maar moeilijk van de eigen helft af en komt enkele keren goed weg. Zo trekt verdediger Stef Bakker aan de noodrem door de anders doorgebroken Janssens op de rand van het strafschopgebied neer te leggen. Bakker wordt bestraft met een gele kaart. Vlak voor rust lijkt Spirit’30-middenvelder Maarten Smit aan rood te ontsnappen als zijn harde tackle op Max Boukens, die aan het begin van de tweede helft geblesseerd moet afhaken, wordt bestraft met een gele kaart.

Het staat dan al 1-1, gemaakt uit een spaarzame maar fraaie counter van de gasten uit Hoogkarspel. Jordi Klompe bedient met een goede pass Jim Bouwhuis die de bal gedecideerd langs De Zouaven-doelman Aaron van Loon speelt.

In de tweede helft kan De Zouaven geen vuist meer maken. Spirit’30 dringt, gesteund door de wind, de thuisploeg terug en komt vlak na de thee al bijna op voorsprong via Klompe. Fabian Broersen kan de bal echter van de lijn redden. Diezelfde Broersen moet een kwartier voor tijd het veld verlaten nadat hem voor de tweede keer geel is getoond als hij de opkomende Viktor Kors de weg blokkeert. Kors loopt hierbij een gebroken sleutelbeen op en is de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Ondanks die flinke domper is er nog geen minuut later sprake van een enorme uitbarsting van vreugde aan de kant van Spirit’30. Uit de vrije trap van Lennaert Bakker is het Schoonen die de bal bij de tweede paal in het doel weet te werken.

Spirit’30-trainer Valk: ,,Joost is de laatste tijd een vaste wissel voor de slotfase. Hij is enorm snel en kan daar vaak iets mee forceren. Ook als Viktor niet geblesseerd was geraakt, hadden we hem ingebracht.’’ Niet dat Schoonen bij zijn razendsnelle goal gebruik maakte van zijn snelheid. ,,Ze lieten mij vrij bij de tweede paal. Daardoor kon ik uiteindelijke scoren. Heel mooi natuurlijk om in zo’n wedstrijd de winnende te maken.’’

In de slotfase probeert De Zouaven nog een gelijkmaker te forceren. Maar echt grote kansen krijgt de ploeg hier niet voor. Ook niet als Bouwhuis vijf minuten voor tijd moet gaan douchen nadat hij in korte tijd twee keer geel krijgt (tijdrekken en een overtreding) te zien. Dat Jens Bakker in de blessuretijd ook het veld moet verlaten met rood (twee keer geel) maakt de malaise voor De Zouaven compleet.

De Zouaven_Spirit’30 1-2.

4. Bakker 1-0, 30. Bouwhuis 1-1, 77. Schoonen 1-2.

Bijz. Rood: 74. Broersen (2x geel/De Zouaven), 85. Bouwhuis (2x geel/Spirit’30), 90. Bakker (2x geel/De Zouaven).

De Zouaven: Van Loon, Wagenaar, Broersen, Marsman, De Winter, Janssens, Jansen, Boukens (61. Duijn), Bakker, Machielse (73. Van Tricht), Kooiman (78. Sikkens).

Spirit’30: Dekker, T. Kors, S. Bakker (46. R. Reus), Boekweit, V. Kors (77. Schoonen), Smit, Bouwhuis, J. Reus (46. Neuvel), Bakker, Duijn, Klompe.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland