Machinist ’enorm geschrokken’ van bijna-treinbotsing op station Castricum

Castricum

Het is NS-woordvoerder Carola Belderbos niet bekend hoeveel mensen vrijdag rond 18.30 uur zaten in de spits-intercity die op station Castricum stilstond wegens kapotte deuren. Dit terwijl op hetzelfde spoor, dat normaliter vrij zou zijn, de intercity van Maastricht naar Alkmaar eraan kwam met 350 reizigers. Het scheelde slechts vijftien meter.

De machinist was op tijd gewaarschuwd. Het sein stond op rood. Dan remt de trein automatisch en krijgt de bestuurder signalen zodat hij ook nog handmatig kan ingrijpen. „De trein zou dan eerder tot stilstand zijn gekomen. Mogelijk zag hij te laat dat de situatie anders was dan anders. De machinist is enorm geschrokken.”

Volgens Prorail-woordvoerder Jaap Eikelboom had het incident tot gevolg dat drie spoorwegovergangen ’in storing gingen’. De overwegen waren ongeveer twee uur en 45 minuten gesloten. Roderick de Veen van politie Noord-Holland zegt dat extra assistentie niet nodig was.

De 350 reizigers liepen naar het station om de reis voort te zetten of daarvandaan richting huis te gaan. Hoe vaak jaarlijks sprake is van dit soort bijna-treinbotsingen weet Eikelboom ’niet zo 1-2-3’. „Niet elke keer dat een trein door een rood sein rijdt is er sprake van ’gevaarzetting’.In dit geval werd het incident wel zo gekwalificeerd.” Alle woordvoerders onderstrepen dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) de zaak onderzoekt.

Lees ook: ’Treinen botsen bijna bij Castricum’

Meer nieuws uit Kennemerland