Premium

Korfballers Helios zeker van historische promotie

Korfballers Helios zeker van historische promotie
Dewi Hessing van DSO maakt 14-15, maar de Castricummers wisten uiteindelijk te winnen.
© Foto Martin de Haan
Korfbal

Het gedroomde scenario van Michael Fritzen kwam uit. Helios won bij DSO (17-19) en Sporting Badhoevedorp verloor (13-14) van koploper Crescendo, waardoor Helios met nog twee wedstrijden te gaan promotie naar de tweede klasse afdwong.

Daarmee schrijft Michael Fritzen historie. In 2005 promoveerde hij in zijn eerste jaar bij de Castricummers in de zaal naar de derde klasse Dit jaar keerde hij terug bij Helios met opnieuw een promotie, waardoor de Castricummers voor de eerste keer in de clubhistorie in de zaal de tweede klasse bereiken. „Ik was er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Maar zaterdagmorgen drong het tot me door en dacht: het zal toch niet waar wezen. Ik was wel wat gespannen.”

Niet allen Fritzen kende spanning; het was ook zichtbaar binnen de lijnen. Helios trad met een aangepaste opstelling aan om Roy Blom van DSO aan banden te leggen. Blom bleef echter op de bank achter. „Roy heeft deze week niet getraind. Dan start je niet in de basis” motiveerde Ed Hessing zijn keuze. Met regelmatig wisselen wist Fritzen Helios aan de praat te krijgen waardoor de Castricummers met een 6-8 voorsprong de rust in ging.

In de tweede helft hetzelfde beeld. DSO kwam met 11-10 op voorsprong. Maar daarna trok Helios de wedstrijd naar zich toe door weg te lopen naar 14-18, waarmee de wedstrijd beslist was. Een verdiende overwinning, beaamde Ed Hessing: „Helios was beter. het was bij ons net niet.”

Na het laatste fluitsignaal waren er spannende momenten voor alles wat Helios was. In Badhoevedorp was op hetzelfde tijdstip gespeeld. Het duurde even voordat de uitslag doorkwam. Een explosieve ontlading, waarin alle spanning omgezet werd in intense vreugde. Fritzen: „Geweldig om te zien. Iedereen viel elkaar in de armen. Het is een collectieve prestatie van heel Helios. Met Crescendo waren wij de meest stabiele ploeg. Dan verdien je het ook.”

Voor Stormvogels weer geen succes. De reeds gedegradeerde Uitgeester ploeg moest uitwijken naar D’Enterij. In een lang gelijk opgaande wedstrijd trok OKV in de slotfase met 16-19 de winst naar zich toe. HBC wist zich na een helft al kansloos. Een zwakke begin tegen DTS werd met een 3-10 achterstand afgesloten. Toen de bezoekers na rust de teugels wat lieten vieren wist HBC de schade te beperken: 13-19.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen