Dit is Floortje uit Assendelft. Zij staakte voor het klimaat. Dit is haar motivatie om mee te doen.

Dit is Floortje. Met haar vriendinnen, gefotografeerd in Amsterdam tijdens de Klimaatmars.© Foto collectie Floortje Bakker

Floortje Bakker
Assendelft/Amsterdam

Floortje Bakker (16) is leerling van 5vwo aan het Bertrand Russell college in Krommenie. Ze staakte donderdag voor het klimaat. Haar afdelingsleidster van school zei dat ze een motivatie moest schrijven om niet absent gemeld te worden. Dagblad Zaanstreek publiceert in overleg met Floortje haar verkorte brief, omdat jongeren absoluut hun stem mogen laten horen.

Floortje Bakker

,,Net zoals duizenden andere scholieren stond ik donderdagmiddag op de Dam. Niet om op die manier mijn natuurkunde en Franse les te missen, maar om te staken voor het klimaat. We liepen met onze stukken karton en onder gehoor van sommige leuzen, zoals ‘CO2, weg ermee’ of ‘Ejo kabinet, jullie worden afgezet,’ richting het Museumplein.”

,,We willen allemaal een beter klimaat en vinden allemaal dat iemand wat moet doen, maar wie? Zoals de leuzen bij de staking, wordt er altijd met de vinger gewezen. ‘De regering moet meer doen.’ ‘De bedrijven zijn de grote oorzaak.’ Ik snap helemaal dat we iemand proberen te kiezen die het maar mag gaan oplossen, maar zo werkt het niet.”

’Allemaal verantwoordelijk’

,,We zijn allemaal verantwoordelijk en moeten dus allemaal wat doen. De regering heeft daar natuurlijk meer invloed op dan wij, maar zij zijn niet de enigen die invloed hebben. Zoals mijn afdelingsleidster al zei: ‘Je begint bij jezelf.’ Dit is zeker waar, maar ik alleen red het niet. Dat was wat ik wilde overbrengen. We moeten allemaal wat gaan doen. Door de kachel een graad lager te zetten of minder vlees te eten, hebben we al een grote invloed.”

,,Ik heb meegelopen met de staking, om op die manier aandacht te trekken, mensen aan het denken te zetten en mensen hopelijk actie te laten ondernemen. Om onze mening te uiten en te laten zien waarom er iets moet veranderen. Wij zijn begonnen met lopen, om te laten zien waar wij in geloven. Om mensen te laten inzien dat er iets moet gebeuren.”

,,We hebben namelijk één keuze: veranderen wij of het klimaat?’’

Wil je reageren? Stuur dan een mail naar redactie.zaan@nhd.nl.

Dit is Floortje. Met haar vriendinnen, gefotografeerd in Amsterdam tijdens de Klimaatmars.© Foto collectie Floortje Bakker

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.