Wake op de Dam na aanslagen Nieuw-Zeeland

AMSTERDAM

Op de Dam in Amsterdam is om 18.00 uur een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Initiatiefnemer Comité 21 Maart roept mensen op te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch.

,,Ook in Nederland creëren extreemrechtse partijen een klimaat waarin mensen makkelijker de stap zetten naar geweld jegens vreedzame medeburgers'', schrijft het comité in een verklaring die door meerdere organisaties wordt ondersteund. ,,Christchurch staat niet op zichzelf.''

Volgens een woordvoerster van de organisatie spreken onder anderen de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, diversiteit en democratisering), SP-Kamerlid Sadet Karabulut en BIJ1-raadslid So Roustayar. De aanwezigen zullen een minuut stil zijn en kaarsen branden.

Comité 21 Maart is een landelijke antiracisme coalitie, waar meerdere maatschappelijke organisaties bij zijn aangesloten.

Op het Centraal Station wordt vrijdagavond op initiatief van de gemeente de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd uit solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de terroristische aanslagen op de moskeeën.

Lees ook: Halsema spreekt afschuw uit over aanslagen in Nieuw-Zeeland en neemt maatregelen in Amsterdam

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen