Ajax treft Juventus in kwartfinales

Ajax treft Juventus in kwartfinales
Tadic in duel met Modric tijdens de achtste finale tegen Real Madrid.
© AFP / Gabriel Bouys
NYON

Ajax neemt het in de kwartfinales van de Champions League op tegen Juventus. Ajax begint met een thuiswedstrijd.

De wedstrijden zijn op woensdag 10 april en dinsdag 16 april. De Amsterdamse club begint met een thuiswedstrijd, zes dagen later is de return in Turijn.

In aanloop naar het eerste treffen met Juventus speelt Ajax op zaterdag 6 april uit tegen Willem II. Op zaterdag 13 april, tussen de twee duels in de Champions League door, staat voor Ajax de thuiswedstrijd tegen Excelsior gepland.

Juventus schakelde in de achtste finales Atlético Madrid uit, Ajax rekende over twee duels af met titelhouder Real Madrid.

Lees ook: Ten Hag wijst internationals op belangen Ajax: ’Met ons kunnen ze nu titels winnen’

,,Dit wordt echt onze grootste uitdaging tot nu toe. Maar wel een hele mooie", blikte trainer Erik ten Hag vooruit op het tweeluik met Juventus in de kwartfinale van de Champions League. ,,Zij zijn de favoriet. Maar ze zullen ook naar Ajax kijken. Hopelijk kunnen wij weer zo onbevangen en realistisch spelen."

Juventus kan in Italië de achtste landstitel op rij nauwelijks meer ontgaan. ,,Maar in de Champions League staan ze onder druk", zei Ten Hag. ,,Ze hadden al geweldige spelers en hebben ook nog eens Cristiano Ronaldo gehaald. Ze moeten de Champions League weer eens winnen. Maar wij willen ook de volgende ronde halen. Dit is een geweldig affiche. Juventus was dinsdag erg sterk tegen Atlético, maar in de uitwedstrijd kwamen ze minder voor de dag."

Ajax bewaart weinig goede herinneringen aan Juventus, de komende tegenstander in de kwartfinales van de Champions League. Van de twaalf eerdere ontmoetingen met de 'Oude Dame' uit Turijn won de formatie uit Amsterdam er slechts twee. Vier onderlinge confrontaties eindigden onbeslist en Juventus greep zesmaal de winst.

De eerste zege van Ajax op Juventus was meteen de mooiste. Met het enige doelpunt in de finale bezorgde Johnny Rep zijn club op 30 mei 1973 in Belgrado opnieuw de Europa Cup 1.

De meest pijnlijke nederlaag tegen Juventus leed Ajax op 22 mei 1996, toen de Italiaanse grootmacht in de finale van de Champions League na een gelijke stand (1-1) via strafschoppen te sterk was. Edgar Davids en Sonny Silooy misten namens Ajax vanaf 11 meter.

In een uitzending van Andere Tijden Sport beweerde de Italiaanse wetenschapper Giuseppe d'Onofrio zes jaar geleden dat de spelers van Juventus voorafgaand aan die finale verboden stimulerende middelen hadden gebruikt.

Juventus versloeg Ajax in het voorjaar van 2010 ook in de laatste dubbele ontmoeting. De regerend kampioen van Italië won de uitwedstrijd van het duel in de UEFA Cup met 2-1. Miralem Sulejmani opende nog wel de score voor Ajax, maar vervolgens trof Amauri tweemaal duel. De wedstrijd in Turijn eindigde onbeslist: 0-0.

Meer nieuws uit Ajax

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons