Uit Spaanse cel vrijgelaten minderjarige Noord-Hollander Charly in Nederland met zijn familie herenigd

Charly’s vader Marco en oudste broer Mark moesten ook getuigen voor de rechtbank in Alicante.© Privéfoto

Henk Runhaar
Alkmaar

Minderjarige misbruikverdachte Charly T. uit de omgeving van Alkmaar is vrijdag veilig aangekomen in Nederland, waar hij met zijn familie is herenigd. Dat meldt zijn vader Marco.

Charly werd afgelopen dinsdag ineens vrijgelaten uit de Spaanse jeugdgevangenis waar hij sinds half augustus vastzat.

Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van twee Engelse meisje van twaalf en veertien jaar. Tegen hem is vier jaar cel plus een jaar ondertoezichtstelling geëist.

Lees hier alles over Charly T.

Zijn vader sprong dinsdag direct in de auto om zijn17-jarige zoon op te halen. Charly werd na zijn vrijlating opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Zij konden Charly net op tijd op de trein naar Madrid zetten. Dat vertelt zijn advocaat Rachel Imamkhan van Prisonlaw, een organisatie die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

,,Even later stonden de eerste Nederlandse journalisten bij de poort. We willen Charly koste wat kost afschermen. Hij heeft nog een heel leven voor zich.’’

Om op adem te komen, regelde de ambassade twee nachten onderdak voor vader en zoon. Imamkhan benadrukt dat het aan de inzet van de ambassade niet heeft gelegen. ,,Net als heel veel Nederlandse ambassades hebben ze ook in Spanje te kampen met een capaciteitstekort. Er zijn twee medewerkers, terwijl er 230 Nederlanders vastzitten in Spanje.’’ Charly was wereldwijd de enige Nederlander jonger dan achttien jaar in een buitenlandse cel.

De uitspraak in de zaak-Charly wordt volgende week verwacht. Cruciaal was volgens Imamkhan dat in opdracht van Prisonlaw alle processtukken zijn vertaald in het Nederlands. ,,Zo ontdekte Charly dat zijn verklaring niet goed was vertaald. Er stonden dingen die hij niet zo had gezegd, maar die wel heel erg belastend voor hem waren.’’

Ook werd duidelijk dat de ’dorpsagent’ - in de woorden van Imamkhan - die de verklaringen van de Engelse meisjes opnam amper Engels spreekt.

,,Hij was ook geen zedenrechercheur, heeft helemaal geen verstand dit soort zaken. Maar op zijn verhaal is wel de hele zaak gebaseerd. Wij hebben erop aangedrongen dat hij door de rechtbank zou worden gehoord. Ook de Guardia Civil is gehoord. Er zijn in deze zaak hele gekke dingen gebeurd.’’

Wat precies heeft gezorgd voor de ommekeer in de zaak, blijkt pas als het vonnis bekend is. Prisonlaw verdedigt Charly samen met een Spaanse advocaat. Laatstgenoemde drong op de derde zittingsdag vorige week met succes aan op Charly’s onmiddellijke vrijlating uit voorarrest.

Charly heeft altijd ontkend dat sprake was van misbruik. Wel gaf hij toe dat er met wederzijdse instemming is gerommeld met het oudste meisje. Dat gebeurde na het drinken van wodka bij een zwembad op een Spaans vakantiepark.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.