Westfriesland SEW kan eindelijk weer eens juichen na bekerzege in laatste seconde

Westfriesland SEW kan eindelijk weer eens juichen na bekerzege in laatste seconde
Tegen VOC 2 maakte de eerder afgezwaaide Floor Smit donderdagavond weer haar opwachting.
© Foto Erik Rietman
Amsterdam

Westfriesland SEW verkeert in zwaar weer. De handbalsters wonnen in de reguliere competitie slechts één keer en afgelopen weekend ging ook het eerste duel van de nacompetitie om lijfsbehoud verloren. Groot is deze donderdagavond dan ook de vreugde als er in de Amsterdamse sporthal Elzenhagen eindelijk weer eens kan worden gejuicht. Dankzij een treffer in de allerlaatste seconde kloppen de Nibbikkers VOC 2. Door de 31-32 zege dringen ze door tot de halve finale van het bekertoernooi.

Dat SEW zich bijna stukbijt op de Amsterdamse reserves - in de competitie twee niveaus lager actief - doet er direct na de wedstrijd bij geen van de speelsters toe. Eindelijk zijn er weer eens lachende gezichten te zien na een wedstrijd. Het doet de ploeg zichtbaar goed. Met z’n allen duiken de speelsters het doel in voor een teamfoto.

Spanning

De grootste lach staat op het gezicht van Britt Koopman. Waarschijnlijk wordt ze er vrijdagochtend nog mee wakker. De hoekspeelster heeft dan ook alle reden om te stralen. Als VOC 2 het duel een minuut of acht voor het einde lijkt te beslissen door een gat van vier te slaan (30-26) staat Koopman op. Met drie fraaie treffers vanuit de hoek brengt zij hoogstpersoonlijk de spanning terug.

Het is reden voor coach Alex Curescu om tijdens de time-out die hij acht seconden voor tijd neemt haar en niet Sarah Dekker, goed voor meer dan een dozijn treffers, aan te wijzen als schutter. ,,Wat ik toen dacht? Dat ik ’m erin zou knallen’’, zegt Koopman. ,,Die drie goals die ik daarvoor maakte vanuit de hoek gingen er lekker in, dus ik had vertrouwen dat het zou lukken.’’

Plan

,,Het ging precies volgens plan’’, blikt Koopman terug op het beslissende moment van de wedstrijd. Van vreugde is ze het plan overduidelijk alweer vergeten als ze uit de doeken doet welke opdracht Curescu zijn speelsters mee gaf het veld in. ,,Anneke zou kruisen met Joyce. Of nee, Joyce met Anneke... Hoe dan ook, ik zou de bal krijgen en moest het laatste schot nemen.’’

Over fortuin heeft de matchwinner bij haar vijfde van de avond niet te klagen. Keepster Marit Huiberts ziet er op z’n zachtst gezegd niet goed uit bij het schot dat Koopman lost. Ze laat de niet al te lastige inzet door haar handen glippen. Zo groot als de lach is op het gezicht van de doelpuntenmaakster, zo dik zijn de tranen die bij de schuldbewuste goalie over haar wangen rollen als de teams het veld verlaten.

Glanslaag

De handbalsters geven een teleurstellend seizoen een klein laagje glans met hun plekje bij de laatste vier. Als het aan Koopman ligt, wordt dit in de volgende ronde (hierin wacht op 2, 3 of 4 april een uitwedstrijd tegen Quintus) nog een beetje verder opgepoetst. De blik is volgens haar dan ook beslist niet alleen gericht op de strijd tegen degradatie. ,,Deze ronde hadden we geluk met de loting, dus we gingen hier al met een goed gevoel naartoe. Maar de beker is zeker ook een doel. Daardoor kun je Europa in...’’

Ook niet onbelangrijk, zo weet ook Koopman, is dat winnen altijd goed is voor het zelfvertrouwen van een ploeg. Of deze terecht is of niet doet hier niets aan af. Westfriesland SEW kan de oppepper wel gebruiken. Dit weekend immers wacht alweer de tweede nacompetitiewedstrijd. In Borne is Borhave de tegenstander.

VOC 2-Westfriesland SEW 31-32.

Doelpunten Westfriesland SEW: Dekker 13, Koopman 5, Blaauw 4, Wagemaker 2, Huibers 2, Smit 2, Luppens, Noordermeer, Appelman, Roozendaal.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons