Column: Ga nou maar weg met je backstop

Al dagen pieker ik me suf. Wat is een backstop? Of moet je zeggen: the backstop? Zelfs de vraag welk lidwoord erbij hoort is een raadsel.

De backstop dus. Dat het te maken heeft met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland begrijp ik. Dus dat het te maken heeft met de nieuwe grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk weet ik ook. Nee, niet de grens met Groot-Brittannië, want daar hoort Noord-Ierland dan weer niet bij. Ja, u begrijpt het al, deze jongen heeft vroeger goed opgelet op school.

Dat the backstop een struikelblok vormt in de onderhandelingen over de Brexit, heb ik inmiddels ook door. Maar waarom precies, geen idee. Het gaat over een harde grens, met douane en grenscontroles, en dat er een transitieperiode komt met een noodplan.

Aha.

Een ding is zeker, de Britten willen het niet. Eigenlijk willen ze niks. Elk plan schieten ze af.

Na het Brexitreferendum was ik, zoals zovelen, in schok. Het zal toch niet dat de Britten ons gaan verlaten? Nee, niet onze vrienden aan de overkant!

Maar inmiddels ben ik Brexitmoe. Alsjeblieft, ga. Harde Brexit, kan het schelen. Maar ga. Jullie wilden zo graag. Succes ermee.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons