Verhuur kamers en woningen aan toeristen via Airbnb groeit in West-Friesland, controle op veiligheid ontbreekt

Verhuur kamers en woningen aan toeristen via Airbnb groeit in West-Friesland, controle op veiligheid ontbreekt
Voorbeelden van airbnb’s in Hoorn
Hoorn

Overnachten via Airbnb groeit hard in West-Friesland. In Amsterdam is deze manier van kamers of huizen verhuren door particulieren al erg populair. In de hoofdstad levert dit overigens wel steeds meer problemen op.

In West-Friesland stonden er vorig jaar 32% meer advertenties op de website van Airbnb ten opzichte van 2017. De meeste kamers en woningen gaan naar toeristen. Op de website van Airbnb worden alleen in Hoorn al 244 plekken aangeboden. Volgens de site zijn er in Enkhuizen momenteel 42 particulieren die een huis of kamer aanbieden, in de gemeente Medemblik 209. Andere gemeenten zijn minder populair. De prijzen die in West-Friesland per nacht worden gevraagd variëren van 30 euro voor een kamer tot ruim 200 euro voor een compleet huis.

Via Airbnb kun je als particulier tijdelijk een huis of kamer verhuren. Onder toeristen is deze manier van overnachten bijzonder populair. Het is makkelijk, flexibel en bovendien vaak goedkoper dan een hotel. Verhuurders betalen een klein percentage (ongeveer 3%) van de verhuurprijs aan Airbnb.

Via de site van Airbnb kun je niet meteen achterhalen wie de verhuurder is en waar de aangeboden woning of kamer precies staat. Rechtstreeks communiceren met de verhuurder is via de site van Airbnb onmogelijk. Verschillende aanbieders van een kamer hebben een huurwoning. Het onderverhuren is volgens hun huurcontract vrijwel overal verboden. Woningcorporaties in West-Friesland melden niet op de hoogte te zijn van huurders die hun woning aanbieden via Airbnb en ondernemen daarom ook geen actie.

Mensen die een kamer of woning verhuren via Airbnb voldoen volgens Rob Baltus, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Noord-Holland, doorgaans niet aan allerlei regels waaraan hotels wel moeten voldoen.

Illegaal

,,Het grootste deel van de verhuur van Airbnb’s is illegaal’’, beweert Baltus. ,,Ze betalen geen toeristenbelasting en er is geen controle op bijvoorbeeld brandveiligheid of legionellapreventie. Bij normale hotels zijn al deze regels wel van toepassing. Dat kost ontzettend veel geld en wordt ook doorberekend in de hotelprijzen. Dit soort Airbnb’s kunnen hierdoor hun kamer ver onder de prijs van een hotel verhuren en toch winstgevend zijn.’’

Baltus benadrukt dat hij geen problemen heeft met het concept van Airbnb, wel met de mensen die illegaal een graantje willen meepikken. ,,Er zit zeker een voordeel aan het concept. Verhuurders die alles goed voor elkaar hebben, juichen wij alleen maar toe. Ze zorgen voor meer slaapgelegenheden in de regio en bevorderen zo dus het toerisme. Hun gasten gaan uiteindelijk de stad in, bezoeken winkels, musea en restaurants. Daar hebben wij als Horeca Nederland vanzelfsprekend geen moeite mee.’’

Via Airbnb lappen echter veel verhuurders allerlei regels aan hun laars en is er sprake van ’woonfraude’. Dit wordt straks vier keer zo zwaar beboet. Wie tegen de regels in een huis verhuurt, bijvoorbeeld op een site als Airbnb, kan daarvoor een boete van maximaal 83.000 euro krijgen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt met een wetsvoorstel waarin deze strenge aanpak wordt geregeld.

Lees ook: Verhuur kamertje via Airbnb is leuke bijverdienste in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons