Tata Steel en vakbonden allebei teleurgesteld in elkaar

Tata Steel en vakbonden allebei teleurgesteld in elkaar
Tata Steel vanuit IJmuiden gezien.
© archieffoto Bart Vuijk
IJmuiden

Een nieuwe CAO voor het personeel van Tata Steel lijkt nog ver weg. Tijdens de tweede onderhandelingsronde tussen Tata Steel en de vakbonden zijn de partijen geen millimeter tot elkaar gekomen over de loonsverhoging voor dit jaar.

FNV Metaal zet in op een salarisverhoging van vijf procent voor dit jaar. Volgend jaar wil de bond opnieuw een CAO voor één jaar afsluiten, met een nieuwe looneis. Tata Steel wil daar niet van weten. Het staalbedrijf heeft 2,2% loonsverhoging geboden voor 2019, en nog eens 2,2% voor 2020. Beide partijen houden onverkort vast aan hun eigen standpunt en vinden het ’teleurstellend’ dat er geen resultaat is bereikt.

Openingsbod

Uit de reacties van de onderhandelaars na afloop van de tweede onderhandelingsronde blijkt dat beide kanten van de ander een beweging hadden verwacht, die echter uitbleef. Tata Steel telt de twee geboden loonsverhogingen voor 2019 en 2020 bij elkaar op en meldt: ,,Tata Steel heeft in de eerste onderhandelingsronde een openingsbod van een loonsverhoging van 4,4% voor twee jaar op tafel gelegd. Dit bod doet zowel recht aan de belangen van de medewerkers als aan de huidige situatie en de toekomst van ons bedrijf.”

Onacceptabel

FNV Metaal vindt dit loonbod veel te laag en meent dat het bod ’onacceptabel’ is.

,,Die 2,2% is geen serieus bod. De komende veertien dagen gaan we in de kantines onze mensen toespreken, als Tata Steel niet over de brug komt. Als er op de 27e bij de derde onderhandelingsronde weer geen resultaat wordt geboekt, volgen er mogelijk acties. Wij willen nog altijd per 1 april een nieuwe CAO hebben.”

Overigens is er op enkele andere onderdelen van de nieuwe CAO wel overeenstemming bereikt tussen Tata Steel en de bonden. Deze zaken hebben onder meer betrekking op innovatie van de werktijden, zoals flex- en thuiswerken.

,,Daarover hebben we goed kunnen onderhandelen”, aldus In ’t Veld. ,,Maar onze inzet dit jaar is dat er nu voor iedereen eens een keer goed geld erbij komt.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons