Spoorbonden: maandag staking voor pensioen

AMSTERDAM

De vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben het spoorwegpersoneel opgeroepen komende maandagochtend voor 66 minuten het werk neer te leggen.

De staking moet de oproep de pensioenleeftijd vast te leggen op 66 jaar, kracht bij zetten. NS hoopt vandaag een inschatting te kunnen maken van de gevolgen van de werkonderbreking.

De spoorbonden willen met de korte actie bereiken dat de pensioenleeftijd op 66 jaar blijft. Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd wordt het werk op het spoor om 06.00 uur voor 66 minuten neergelegd tot 07.06 uur.

Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden er geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen. Ook na dat tijdstip is hinder op het spoor te verwachten, omdat dan pas wordt opgestart en de treinenloop op gang moet komen.

De actie vindt plaats op de standplaatsen Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Heerlen. Dat worden er waarschijnlijk nog meer.

Boos

De NS-leiding wil weten wat de aard en impact van deze actie is. „We willen weten wat men precies van plan is en wat dat betekent voor onze treinreizigers”, aldus de woordvoerster van het spoorbedrijf.

Belangenorganisatie Rover waarschuwt dat de staking nog een groot deel van de dag gevolgen zal hebben voor de treinenloop in het hele land. De reizigerskoepel roept de bonden op ervoor te zorgen dat reizigers maandag gewoon op het werk of op school kunnen komen. Rover is boos.

De belangenvereniging vindt dat reizigers in principe nooit de dupe mogen zijn van stakingen. „In dit geval gaat de staking niet eens over het openbaar vervoer maar over pensioenen”, aldus directeur Freek Bos.

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er ook acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaak.

Politiebonden

De politiebonden willen ook actievoeren. Zij hebben voor de voorzieningenrechter in Den Haag gisteren het recht opgeëist om aan het collectieve pensioenprotest mee te doen. De politiebonden verzekerden dat de kans op onregelmatigheden minimaal is.

De voorzieningenrechter doet vrijdag uitspraak in de zaak van de politiebonden. Ze stelde al wel dat ’aan demonstraties niet te snel beperkingen mogen worden opgelegd’. De gemeente Den Haag ziet dat anders.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen