Siem B. krijgt vier jaar cel voor ongeluk Anna Paulowna waarbij Roy, Colin en Seph om het leven kwamen

Siem B. krijgt vier jaar cel voor ongeluk Anna Paulowna waarbij Roy, Colin en Seph om het leven kwamen
Anna Paulowna

Siem B. uit Oudesluis is woensdag veroordeeld tot vier jaar cel voor het veroorzaken van een zwaar ongeluk in Anna Paulowna. Daarbij kwamen Roy Boukes (16), Colin van den Brink (16) en Seph Lakeman (15), die bij hem in de auto zaten, om het leven.

De tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten, gaat van de straf af. B. Gaat meteen weer de cel in. De rechters veroordelen hem ook voor vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Dat gaat in als hij zijn celstraf heeft uitgezeten.

Volgens de rechtbank was de auto van B en heeft hij die bestuurd. Hij werd vrijgesproken van roekeloos rijden, maar wel schuldig aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag met drie doden tot gevolg.

B. reed aldus de rechtbank te hard, haalde een auto gevaarlijk in, nam geen gas terug voor een bocht en was onder invloed van alcohol en cannabis.

Onherstelbaar leed

De rechters menen dat er geen twijfel is aan de betrouwbaarheid van de getuigen. Ook melden ze dat ’geen enkele strafoplegging het verdriet en gemis van de nabestaanden kan compenseren. De nabestaanden is groot en onherstelbaar leed aangedaan zoals zij op de zitting op indrukwekkende wijze hebben verwoord’.

Lees ook: OM eist vijf jaar celstraf tegen verdachte verkeersdrama Anna Paulowna [video]

B. krijgt een lagere straaf dan de geëiste vijf jaar omdat de rechtbank vindt dat sprake was van ’zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag’ en niet van ’roekeloosheid’.

Ruim vijftig belangstellenden waren naar de rechtbank in Alkmaar gekomen om het vonnis te horen. Ook waren diverse camerateams aanwezig.

De drie jongens werden 1 september 2018 uit de Peugeot 206 geslingerd toen de 20-jarige B. op de Sportlaan met hoge snelheid tegen een boom botste. De vierde passagier, een 17-jarig meisje, raakte zwaar gewond.

B. haalde de bewuste avond met een snelheid van vermoedelijk 80 tot 90 kilometer per uur vlak voor een bocht middenin het dorp de auto van een vriend in. In de bocht verloor hij de macht over het voertuig, dat met een achterwiel de stoeprand raakte, op een boom knalde en om zijn as draaide. De drie jongens die op de achterbank zaten, werden door het gat van de weggeslagen achterklep uit de auto geslingerd. Zij overleden ter plekke aan hoofdletsel.

Lees ook: Drama Anna Paulowna: ’Jongeren waren kansloos’

B. verklaarde zich niks meer te kunnen herinneren van het ongeval. Volgens zijn advocaat kan daarom niet met zekerheid worden vastgesteld of hij achter het stuur had gezeten tijdens de rampzalige rit. Hij had daarom vrijspraak gevraagd.

Lees ook: Verdachte dodelijk ongeval Anna Paulowna: ’Als ik de tijd kon terugdraaien...’

De dood van de drie tieners zorgde voor een enorme schok in Anna Paulowna. Op de plek van het ongeval zijn monumenten ingericht, eentje voor elk van de slachtoffers.

Lees ook: Kaarsjes voor verongelukte Roy, Colin en Seph branden nog elke dag in Anna Paulowna

Daarnaast is er nog een vierde gedenkplek voor hen gezamenlijk. Daar staan ook speciale herdenkingsbankje met de namen van Roy, Colin en Seph op de rugleuning.

Jongeren komen er nog regelmatig om stil te staan bij hun vrienden die om het leven zijn gekomen. De veroorzaker van het ongeluk woont inmiddels in een ander deel van het land.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons