Premium

Ouders van de zes weken oude Isabel Euser planten de allereerste boom in het geboortebos van Medemblik

Ouders van de zes weken oude Isabel Euser planten de allereerste boom in het geboortebos van Medemblik
Jasper Euser en Melissa Kop, ouders van de bijna zes weken oude Isabel, planten de eerste geboorteboom in het geboortebos van de gemeente Medemblik.
© Foto Theo Groot
Onderdijk

Wind en regen moesten er gisterochtend voor getrotseerd worden. Maar hij staat. De eerste geboorteboom van de gemeente Medemblik. Een koningslinde, geplant ter ere van de geboorte van de nu bijna zes weken oude Isabel Euser. ,,We hebben de komende twintig jaar een plek om te picknicken’’, zei haar vader Jasper met een glimlach.

Lang hoefden Jasper Euser en Melissa Kop er niet over na te denken, toen hen gevraagd werd of zij de allereerste boom wilden planten in het geboortebos naast de accommodatie van roeivereniging De Kogge. Niet alleen vonden de kersverse ouders uit Medemblik het een mooi initiatief, ze hadden het nieuws over de geboorte van hun dochtertje toevallig ook al op een milieubewuste manier wereldkundig gemaakt.

Groeipapier

,,Het geboortekaartje was op groeipapier gedrukt”, vertelt Jasper Euser, nadat hij nog wat extra zand over de wortels van de geboorteboom geschept heeft. ,,Daar zaten bloemzaadjes in verwerkt. Als mensen het kaartje zat zijn, kunnen ze het begraven en dan groeien er vrolijk gekleurde bloemen uit. Het planten van een boom in het geboortebos sloot daar heel mooi bij aan.”

Zelf krijgt de kleine Isabel, die op 1 februari ter wereld kwam, er weinig van mee. Ze slaapt, warm ingepakt en afgeschermd van de harde wind, rustig door als de koningslinde op Nationale Boomfeestdag op zijn plek wordt gezet.

Weggedoken in de capuchon van haar jas neemt ook nichtje Lotte de schop ter hand. Medewerkers van de gemeente stampen de grond nog maar eens goed aan. De hartvormige wenskaartjes die VVD-wethouder Andrea van Langen en Ria Manshanden - namens GroenLinks initiatiefneemster van het geboortebos in Medemblik - aan de boom bevestigd hebben, zijn dan al weggewaaid. Alleen het blaadje van moeder Melissa is, extra stevig vastgeknoopt, blijven hangen. ’Ik wens voor jou dat je groot mag worden in een gezonde omgeving waarin je volledig jezelf kan zijn’, heeft zij erop geschreven.

Terug in het warme clubhuis van De Kogge overhandigt wethouder Van Langen de familie van Isabel tot slot een certificaat. ,,Die krijgen alle ouders die hier een boom planten”, vertelt zij. ,,Ter herinnering. Vanaf vandaag kan iedereen een boom bestellen, waarbij gekozen kan worden tussen een koningslinde, een prunus of een els. Zo wordt het een gevarieerd bos, met verschillende kleuren. We hopen dat heel veel families uit Medemblik hier gebruik van gaan maken.”

Fruitboomgaard

Ook in Koggenland werd de Nationale Boomfeestdag gevierd. Voor basisschool De Caegh in Obdam werd in samenwerking met de gemeente een fruitboomgaard aangeplant. Burgemeester Rob Posthumus onthulde samen met leerlingen uit groep 5b de door hen bedachte naam: ’De Fruitweijde’.

Vanwege het slechte weer worden de andere 32 fruitbomen (appels, peren en pruimen) later deze maand door de leerlingen en de buitendienst geplant.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen