Daling verwacht van aantal basisscholieren in Langedijk

Daling verwacht van aantal basisscholieren in Langedijk
De Mariaschool in Noord-Scharwoude staat nu leeg.
© Archieffoto
Langedijk

Het aantal leerlingen in het basisonderwijs in Langedijk zal tot het jaar 2023 stijgen om daarna vanaf 2024 geleidelijk te gaan dalen. Dat rekent het college van Langedijk voor in de leerlingenprognose basisonderwijs 2019.

In een memo aan de raad stelt het college dat de prognose nodig is om de huisvestingsbehoefte van scholen op korte en lange termijn te bepalen. Het memo gaat ook naar alle scholen, kinderopvang, peuterspeelzalen, Centrum voor Jeugd en Gezin en Sport Service Langedijk.

De nu uitgewerkte prognose reikt tot het jaar 2039. In de periode 2019-2039 neemt het totaal aantal leerlingen in het basisonderwijs binnen de gemeente af met 17,4 procent. Dat percentage staat voor 429 leerlingen. Op korte termijn, tot 2023, is er echter op het niveau van de gehele gemeente sprake van een stijging van het aantal leerlingen. Die groei, een plus van 3,8 procent, heeft alles te maken met de nieuwbouw in de wijken Westerdel, Broekhorn (Heerhugowaard) en Vroonermeer/De Nollen (Alkmaar). De aantallen in Oudkarspel en Sint Pancras lopen dan al terug, met respectievelijk min 3,8 en min 2,4 procent.

Geleidelijk

Vanaf 2024 zal het aantal leerlingen in de gemeente geleidelijk dalen, zo is de verwachting. Omdat het aantal basisscholieren tot het jaar 2024 juist is toegenomen, zal het aantal leerlingen pas in het jaar 2029 daadwerkelijk lager zijn dan het huidige aantal. Nu lopen er 2472 kinderen rond in de basisscholen. In 2029 gaat het nog om 2.455 kinderen.

Het aantal leerlingen daalt in deze periode in alle kernen, behalve in Broek op Langedijk. Dat dit met 0,7 procent daalt. De stijging in Broek op Langedijk (plus 9,8 procent) heeft voornamelijk te maken met de belangstelling uit Broekhorn en Westerdel. De dalingen in Oudkarspel (min 9,6), Sint Pancras (min 10,8) en Noord- en Zuid-Scharwoude (min 7,7) zijn aanzienlijk.

Van de leerlingen uit Westerdel bezoekt 69,3 procent de Van Arkelschool, Sint Maarten, De Phoenix, Wijde Veert of De Koolvlet. Van de leerlingen uit Broekhorn bezoekt 61,5 procent de Van Arkelschool, De Phoenix en De Koolvlet. Zo’n 21 procent van de leerlingen uit Vroonermeer/De Nollen bezoekt de Paus Johannesschool of De Phoenix, locatie Sint Pancras.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons