Handbiker Jetze Plat verbreekt werelduurrecord in Sportpaleis Alkmaar [video]

Alkmaar

Een jongensdroom is uitgekomen: Jetze Plat heeft woensdagmiddag het werelduurrecord handbiken verbroken. Dat deed de 27-jarige atleet in het Sportpaleis van Alkmaar.

Plat reed in een uur tijd 44 kilometer en 749 meter en verbrak daarmee het wereldrecord van Spanbroeker Geert Schipper.

,,Als 12-jarig jochie ben ik begonnen met de sport handbiken. Mijn droom was toen al de beste en snelste ter wereld worden. Met de wereldtitels mocht ik al zeggen dat ik de beste handbiker ben, maar nu ik het werelduurrecord heb verbroken is mijn jongensdroom uitgekomen”, zegt Plat.

De handbiker heeft alweer nieuwe doelen gesteld: ,,Inmiddels zijn er nieuwe dromen bij gekomen, zoals mijn doel om twee gouden medailles te winnen op de Paralympische Spelen van 2020. De weg naar de top is fysiek en mentaal loodzwaar, maar ik houd ervan om alles te geven en het beste uit mezelf te halen. Ik ben dan ook trots op mijn prestaties, omdat ik er heel hard voor gewerkt heb.”

Plat werd geboren met een verkort linkerbeen en mist zijn rechterbovenbeen. Zijn ouders leerden hem zelfstandig te zijn en behandelden hem niet anders dan zijn broer en twee zussen. Zijn ouders ontdekten de handbike, een speciale fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor de jonge Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. Vanaf zijn zesde ‘fietste’ hij zelf naar school. Dit, in combinatie met veel zwemmen om zijn lichaam sterk te maken, resulteerde in een flinke spiermassa.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons