Premium

Pieperrel rond Opperdoezer Ronde met een ton als inzet

Pieperrel rond Opperdoezer Ronde met een ton als inzet
Opperdoezers.
© Archief
Alkmaar

Eist de telersvereniging Opperdoezer Ronde terecht een boete van 100.000 euro van de familie Kee wegens het opzetten van een eigen pootgoedlijn? En is Kees Kee nu wel of geen lid van de club meer?

Die vragen vormden dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar de inzet van een geschil, dat al jaren voortduurt tussen de Opperdoezer teler en de vereniging.

De rechtbank in Alkmaar spreekt zich op 24 april uit over deze ’pieperrel’. Beide partijen krijgen tot die tijd de gelegenheid er samen uit te komen.

Kees en Sonja Kee hebben na jarenlange onvrede over het bestuurlijk beleid van de telersvereniging een eigen pootgoedlijn opgezet. En dat is in strijd met de statuten, dus kreeg Kee van de vereniging een boete van 100.000 euro opgelegd.

Lidmaatschap

Vanwege de onvrede had Kee het lidmaatschap van de telersvereniging per 15 juli 2016 opgezegd. Desalniettemin bleef hij zaken doen met de corporatie.

De vereniging maakte hieruit op dat Kee lid bleef, hoewel het niet verboden is om als oud-lid zaken te blijven doen met de vereniging. Kee verkocht zijn aardappelen namelijk ook aan derden.

Uit het feit dat Kee bleef leveren kan volgens de rechter niet geconcludeerd worden dat de teler lid bleef van de corporatie, aangezien hij mag leveren aan wie hij wil. De teler heeft volgens zijn advocaat, Bijlow, bovendien vaak genoeg schriftelijk aangegeven geen lid meer te zijn.

De advocaat vond dat de boete niet in verhouding staat tot de overtreding. Ook werd de sanctie opgelegd toen de oude statuten nog golden, en was er in die periode sprake van een boete van 10.000 euro. Bijlow liet weten dat de vereniging ’de spelregels niet zomaar gaandeweg kan veranderen.’

Monopolie

Kee gaf aan moeite te hebben met het monopolie van de corporatie. Naar eigen zeggen kon hij niet meer aan pootgoed van de vereniging komen.

Zijn voorstel om met eigen pootgoed Opperdoezer Rondes te kweken, en een deel daarvan via de vereniging te verhandelen, werd verworpen. Ook zou het pootgoed van de vereniging niet van beste kwaliteit geweest zijn.

Ook na twee schorsingen kwamen beide partijen er samen niet uit, al wilde Bijlow de deur niet helemaal dicht doen.

Kee benadrukte nogmaals zijn wantrouwen ten opzichte van de handelswijze van de corporatie. ,,Ik heb in jaren niet zo’n goede omzet gedraaid sinds ik weg ben bij de vereniging’’, liet hij weten. De corporatie zou Kee graag zo snel mogelijk weer bij de vereniging betrekken.

Oordeel

De rechter gaf voorlopig nog geen oordeel over de zaak. De statuten hebben wel behoefte aan meer duidelijkheid, om dit soort geschillen in de toekomst te voorkomen. De hoogte van een eventuele boete bleef nog open.

De partijen krijgen dus nog even de kans om met elkaar in overleg te gaan en de zaak onderling op te lossen. Eerdere onderhandelingen leverden echter geen resultaat op.

Uitspraak 24 april

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen