Levenslang voor aanslag Joods Museum Brussel

Levenslang voor aanslag Joods Museum Brussel
Brussel

De hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014 is in de nacht van maandag op dinsdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De volksjury had de Fransman Mehdi Nemmouche (33) vorige week al schuldig verklaard aan het doden van vier mensen. De andere verdachte, de wapenleverancier Nacer Bendrer (30), kreeg 15 jaar en 5 jaar tbs opgelegd.

De strafmaat voor Nemmouche komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie, dat geen ruimte ziet voor verzachtende omstandigheden. De aanklager had ,,minstens dertig jaar'' celstraf geëist tegen Bendrer.

De terreuraanslag op 24 mei 2014 eiste de levens van twee Israëlische toeristen en twee museummedewerkers. De wapens, een mitrailleur en een revolver, werden geleverd door Bendrer. Het OM beschouwde deze Fransman als medeplichtige, niet als mededader. Maar de jury veroordeelde hem wel degelijk als mededader, hoewel hij ten tijde van de aanslag niet in Brussel was.

Nemmouche werd een week na de aanslag opgepakt in Marseille met de gebruikte wapens en een IS-vlag. Hij had Bendrer leren kennen in een Franse gevangenis. ,,Ik heb er spijt van dat ik dit monster, deze hoerenzoon ben tegengekomen'', zei Bendrer in zijn laatste woord in het Brusselse paleis van justitie.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons