Premium

Crisis rond Amsterdams Haga Lyceum verdiept zich

Crisis rond Amsterdams Haga Lyceum verdiept zich
De bekende imam Fawaz Jneid neemt het op voor de school.
© Foto ANP/Freek van den Bergh
Amsterdam

De rel rond het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam splijt de islamitische gemeenschap. Ouders en leerlingen steunen de school, maar ook radicale predikers en zelfs IS-fans springen op de bres. Wederzijds zijn er bedreigingen en scheldpartijen. Het schoolbestuur weigert op te stappen.

De school ligt sinds donderdag onder vuur. Aan de hand van een ambtsbericht van de AIVD stelt het ministerie van Justitie dat het bestuur banden onderhield met een Kaukasisiche terreurgroep en dat er les wordt gegeven tegen de rechtstaat in. Burgemeester Halsema zegt dat de school inspecties saboteert en eist dat het bestuur direct vertrekt.

Lees ook: Minister dreigt islamitische school in Amsterdam met sluiting

Directeur Atasoy peinst er voorlopig niet over. Hij ontkent om te beginnen alle beschuldigingen met kracht.

„Ik ben geen terrorist, en ik kan u verzekeren dat ik nooit iets buiten de wet heb gedaan. Waar de informatie over terreurcontacten dan vandaan komt? Die vraag moet de AIVD maar gaan beantwoorden. Wie stelt, moet bewijzen. Niet ik. Wel ben ik benieuwd naar de nazorg die de regering gaat geven als straks blijkt dat wij voor de driehonderdste keer gelijk krijgen. Hoe denkt de staat deze bagger straks te gaan opruimen?”

Protestbrief

Ouders en sympathisanten van het Haga Lyceum zijn steunacties begonnen. Leerlingen hebben een protestbrief aangeboden bij Willem-Alexander waarin Atasoy vraagt ’of het uw koninklijke wil is dat moslims in uw koninkrijk zonder aanleiding worden bespat met modder’.

Ook uit extremistische hoek echter klinkt er steun. Bekende radicale predikers als Fawaz Jneid en Abdelhamid Ayn Elhayat nemen het op voor de school. De Hilversumse preker Fouad el Bouch alias Abou Hafs voorspelt ’een hele grote ramp als de school daadwerkelijk moet sluiten. We kunnen veel aan maar we laten ons niet piepelen door die boevenbende bij de overheid’.

Imam Yasin Elforkani van de Blauwe Moskee vindt wél dat het bestuur direct moet aftreden. Sinds hij suggereerde dat het Haga ’terroristen opleidt’ wordt hij vanuit het pro-Haga kamp letterlijk verketterd.

Vijanden op sociale media maken hem uit voor ’ongelovige’ en ’nep-imam’. Elforkani krijgt de hel toegewenst als bondgenoot van ongelovigen’. Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, vroeger PVV’er en nu tot de islam bekeerd, noemt Elforkani ’huismoslim van de vijfde colonne’.

„Van Doorn is hier vrijwilliger”, zegt Atasoy. „Ik raad hem af om harde taal te gebruiken. Ik zie Elforkani nog steeds als moslim, ondanks zijn fouten.”

Terreuracties

Het Cornelius Haga Lyceum ontvangt ook steun van regelrechte IS-fans. Het extremistische Nederlandse webforum ’Ahlus-Sunnah Publicaties’ staat bol van steunbetuigingen aan terreuracties, gewapende jihad, IS en nu ook aan het Haga Lyceum.

De aanval op de school ziet het forum als bewijs dat Nederland de islam wil vernietigen.

’De overheid wenst immers dat moslimleerlingen worden geïnjecteerd met het gif van atheïsme, feminisme, secularisme en homo-emancipatie. En dit natuurlijk liefst op een openbare of christelijke school waarin de hijab wordt verboden, en het gebed wordt verboden, en halalvlees niet voorhanden is in de kantine, en relaties tussen jongens en meisjes wordt aangemoedigd’.

Atasoy zegt dat hij deze steunbetuiging uit extreme hoek niet kent. „Ik kan niet brieven schrijven aan iedereen die het voor ons opneemt”, zegt hij. Donderdag komt er een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad.

Het dagelijks bestuur van de gemeente Amsterdam zei eerder ’het signaal onacceptabel te vinden dat jonge leerlingen structureel worden beïnvloed door personen die sinds 2000 in een radicale omgeving verkeren en die tussen 2009 en 2012 banden onderhielden met een terroristische organisatie’.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen