Lammetjes spotten op Texel met de lammetjesradar

1 / 2
Anja Roubos
Den Burg

Wie op Texel lammetjes wil spotten, kan vanaf vandaag op de nieuwe lammetjesradar zien waar ze precies in de wei huppelen.

Twaalf moederschapen verspreid over het eiland dragen dit voorjaar een gps-tracker, die om de twee minuten een signaal afgeeft naar de radar op www.lammetjesradar.nl. Omdat de lammetjes altijd dicht bij hun moeder blijven, laat de radar precies zien waar ze te vinden zijn. Ook als ze net naar een ander weiland zijn verplaatst. Handig als je zelf een lammetjestocht over het eiland wilt uitstippelen, denkt de VVV, die de lammetjesradar in het leven heeft geroepen.

Alleen de twaalf boeren die meedoen aan lammetjesradar hebben al 3500 schapen en verwachten dit voorjaar ruim achtduizend lammeren. Ter vergelijking: het eiland telt 13.500 inwoners en er leven meer volwassen schapen dan mensen. Tijdens de geboortegolf op schapeneiland Texel komen daar tot half april naar schatting nog eens 22.000 lammetjes bij.

De lammerij is voor de Texelse schapenboeren de drukste tijd van het jaar. ,,Het lammetjesseizoen blijft uniek. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van het spektakel, en tegelijkertijd bezoekers meer leren over ons vak en de lammetjes’’, aldus schapenboer Jan-Willem Bakker, die dit jaar op zijn zeventiende-eeuwse boerderij De Waddel in het Hoge Berggebied negenhonderd lammetjes verwacht.

Op hoeve Hoogvliet van de familie Hin in De Waal zullen dat er nog veel meer zijn, want daar zijn duizend ooien zwanger.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.