Premium

Coach Maaike Fris: ’Opruimen is meer dan spullen verleggen’

Coach Maaike Fris: ’Opruimen is meer dan spullen verleggen’
Maaike Fris showt de Kon Mari-opvouwmethode.
© Foto Erik Rietman
Zaanstad

Wie kent het niet? Je hebt een mooi boek gekregen en wilt het na consumptie op een mooie plaats in de boekenkast zetten. Maar daar is geen plaats meer. Of je koopt een hippe spijkerbroek, blijk je er al acht te hebben. Een paar weggooien is ook weer zo zonde. Geen nood, in de Zaanstreek hebben we opruimcoach Maaike Fris, een van de weinige gecertificeerde consulenten van de Japanse opruimgoeroe, Marie Kondo.

Maaike Fris doet haar naam eer aan. Natuurlijk waren wij benieuwd hoe haar huis eruit zou zien. Nergens een verloren krant, etensbord, naaiwerk, tablet of pen. Geen kruimel. Spic en span. Fris it is. En ongezellig is het ook niet te noemen. Gezeten aan de smetteloze eettafel wijdt zij ons in in de kunst van het opruimen.

Ze werd 28 jaar geleden geboren in Rooswijk. Ging op school naar het Sint Michaëlcollege en stroomde door naar de pabo. Net als haar ouders ging ze voor het beroep van onderwijzeres. En dat is ze nu ook, parttime, juf van groep 3 van basisschool de Pionier in Wormerveer.

„Ik vind het contact met de kinderen heel leuk, ze zijn lekker onbevangen en ik vind het mooi ze iets te leren. Een nadeel is de werkdruk. Ik werk parttime en ik ben van mezelf perfectionistisch. Dat is niet heel handig. Of ik naar de Luizenmoeder kijk? Jazeker. Het is natuurlijk wel uitvergroot, maar herkenbaar.”

Opruimkind

In haar klas maken de kinderen er geen zooitje van. Daar zorgt Fris wel voor. „Mijn klas is heel erg opgeruimd. In het begin investeer ik veel tijd in de opruimregels. Als de kinderen iets gebruiken moeten ze het weer op dezelfde plek terugleggen. Dat lukt goed. Ik heb een kind in de klas dat het heel leuk vindt om op te ruimen: mijn opruimkind!”

De kleine Maaike was ook al opruimerig. Naast haar eigen kamer ruimde ze ook die van haar zusjes op, zorgde dat de kranten netjes op tafel lagen en maakte de keuken aan kant. „Mijn ouders vonden het prima. Mijn zusjes niet altijd, die vroegen regelmatig waar ik hun spullen nu weer had opgeborgen.” Dwangmatig is ze niet. „Het kan hier in huis ook weleens een troep zijn, maar dan ruim ik het erna wel weer netjes op. Als ik bij vrienden op bezoek ben, kan ik me ook prima inhouden.”

Coach Maaike Fris: ’Opruimen is meer dan spullen verleggen’
Maaike Fris
© Erik Rietman

Twee jaar geleden vroeg een zwangere vriendin om Fris’ assistentie bij het opruimen. Er moest plaats in huis komen voor de babyspulletjes. Ze oogstte complimenten. Even later stond ze in een boekhandel en viel haar oog op het boek ’Spark Joy’ van Marie Kondo. De opruimgoeroe. Ze nam het boek mee en verslond het.

Ze paste Kondo’s methoden gelijk toe in haar eigen huis. Resultaat: vijf kratten vol met spullen. „En toen wist ik het: hier ga ik mijn beroep van maken.” Ze reisde af naar de Verenigde Staten, Chicago, om daar onderwezen te worden door Marie Kondo herself en heeft inmiddels haar eigen website, lessonsinharmony.nl. Nu is ze half-onderwijzeres, half-organizer.

Opruimmethode

Fris ruimt op in categorieën. Kleding, boeken, papieren, komono (allerlei, red.) en sentimenteel. „Ik begin met kleding. We verzamelen alle kleding op een hoop. Dan focussen we op de kleding waar je blij en gelukkig van wordt. Kleding die niet meer wordt gedragen maar waar een herinnering aan vast zit, schuiven we door naar ’sentimenteel’. Dat zijn spullen als dagboeken en foto’s. Dat zijn de moeilijkste dingen om op ruimen. Als de klant het lastig vindt om te kiezen, help ik natuurlijk een beetje. Dan vraag ik bijvoorbeeld naar de drie favoriete kledingstukken. En daar kunnen ze dan de rest aan spiegelen. Maar de beslissing om spullen weg te gooien, en hoeveel, dat bepaalt iedereen zelf.”

Als de kleding geselecteerd is, geeft Fris onderricht in de speciale Kon Mari-opvouwmethode. Niet op elkaar gestapeld, maar achter elkaar, in een lade. „Dan zie je in een keer wat je hebt. Dat neemt geen extra ruimte in, meestal houden we ruimte over.”

Rust

„Kon Mari draait erom dat je leert beseffen wat voor leven je wilt leiden. Marie Kondo heeft het over the life changing magic of tidying up. Opruimen is een zoektocht naar jezelf. Waar hecht jij waarde aan, wat vind jij belangrijk. Mensen komen tot inzichten. Het is een heel persoonlijk proces. Als spullen netjes zijn opgeruimd, ervaar je rust. Ook in je hoofd. Heel veel mensen zijn daar tegenwoordig naar op zoek. We zijn druk met ons werk, sport en sociale contacten. Als je dan thuiskomt wil je je ontspannen. En dat lukt prima als je in een huis leeft met louter spullen waar je blij van wordt en waar alles een vaste plek heeft. Dan ben je zelf ook gelukkig”, zegt ze lachend.

Valkuil

Mensen met verzameldwang rekent ze niet tot haar clientèle. „Die willen helemaal niet ontspullen. Het mooie aan mijn werk is dat ik iemand mag helpen in een heel persoonlijk proces. Je leert iemand in een heel korte tijd kennen. Het is meer dan alleen spulletjes verleggen. Ik leer mensen niet alleen spullen weggooien, maar geef ze ook een mindset mee. Hoe je het opruimen in het vervolg kan aanpakken en niet weer in dezelfde valkuil stapt. Geen drie tijdschriftabonnementen meer omdat je weet dat je er maar een kan lezen.

Zelf is ze na haar ’bekering’ tot Kondo ook veel selectiever met kopen van kleding. „Ik koop een truitje als het een ’tien’ is. ’Wel leuk’ betekent niet-kopen.” Haar klanten zijn voornamelijk vrouw. „Die zien over het algemeen meer het belang van een opgeruimd huis dan mannen. Zij doen meestal meer in het huishouden en willen er graag structuur in brengen. Of ik onder een dak zou kunnen leven met een chaoot? Eh nee, dat denk ik niet. (Even later:) Als ik iemand erg leuk zou vinden, laat ik hem natuurlijk wel de voordelen van het opruimen zien”, herstelt ze zich.

Boodschap lezer

„Als je wil gaan opruimen, bedenk dan eerst wat je wil bereiken. En als je aan de slag gaat, maak dan ook écht tijd vrij. En ruim alleen je eigen spullen op. Mijn opruimen van de spullen van mijn zusjes was niet handig. En als je er niet uitkomt, kun je altijd nog mij inhuren. Dan zorg ik dat je blij wordt.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen