Via deze website in één klik door naar onderliggende stukken

De lancering van ’Voordat het nieuws was’ bij Binnenlandse Zaken in Den Haag. Links Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland), in het midden Tom Kunzler van Open State Information en rechts de ontwerper van de ’extensie’ Hans-Peter Harmsen van platformbouwer Oberon.© Peter Schat

Peter Schat
Den Haag

Helemaal af is de applicatie nog niet, maar wie wil kan de maandag gelanceerde plug-in ’Voordat het nieuws was’ al uitproberen op de website van deze krant, die van de NOS en nog twaalf andere van regionale media.

De ’extensie’ werkt nu alleen nog op Chrome en Firefox. Edge volgt in april.

(De extensie is gratis te downloaden via www.voordathetnieuwswas.nl)

Via een van deze browsers zie je op de website van deze krant bij nieuwsberichten een paars bolletje dat erop duidt dat er in openbare overheidsdata aan dat nieuws gerelateerde stukken zijn gevonden zoals beleidsnotities, notulen, rapporten, voorstellen en besluiten. Rechts op het computerscherm zijn die met één muisklik te raadplegen.

Het systeem kan zoektermen beter hanteren als binnenkort de database van de overheid wordt aangepast. Nu ziet men bij een artikel over de veiligheid van burgemeesters bijvoorbeeld achterliggende stukken die over de veiligheid op weg N247 gaan.

Of krijgt men bij een bericht op Noordhollands Dagblad over een masterplan voor de sport in Alkmaar het rapport van Arcadis over het ov-knooppunt Heerhugowaard, dat blijkbaar met dezelfde zoektermen uit de databases is gelicht.

,,Ik vind het als niet-overheidsman en burger bijzonder interessant wat er gebeurt in gemeenteraden en Provinciale Staten. Wat bespreken de volksvertegenwoordigers? Het gaat immers om publiek geld’’, zegt Hans-Peter Harmsen.

Hij richtte een kwart eeuw geleden platformbouwer Oberon op en won in december bij een ’appchallenge’ die door vijf provincies was uitgeschreven 30.000 euro om de applicatie te ontwikkelen. ’Voordat het nieuws was’ maakt gebruik van openbare informatie van 110 gemeenten (van de 355 die ons land telt) en de vijf provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Limburg.

Fake news

Harmsen richt zich met ’Voordat het nieuws was’ op in politiek geïnteresseerden maar ook in ’burgers die zich druk maken om wat ze lezen in een krantenartikel’. Hij ziet het ook als remedie tegen fake news.

,,Mensen schrijven en roepen maar wat. Nu kan men zelf kijken naar wat daarachter zit.’’ Althans, als het gaat om gemeenten en provincies die hun data publiek maken.

,,Zuid-Holland stelde besluiten van Gedeputeerde Staten ter beschikking en Noord-Holland overweegt dat te gaan doen’’, zei Tom Kunzler van Open State Information maandag op het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de lancering van ’Voordat het nieuws was’.

De dag was gekozen aan het begin van de Open Gov Week, die sinds twee jaar internationaal aandacht vraagt voor openbaren van overheidsinformatie. ,,Dit is nog niet altijd bruikbaar voor leken of mensen die ermee willen werken. Dan gaat het om informatie over ov, meteorologie en statistiek, maar ook over stemgedrag van Statenleden. Belangrijk in het kader van verkiezingen.’’

Zijn organisatie beijvert zich voor uitwisselbaar maken van overheidsdata: de informatiehuishouding is nog lang niet op orde. ,,Ook moet taalgebruik rechter voor z’n raap zijn. Alle overheden moeten op termijn informatie gaan delen.’’

Naast de vijf genoemde provincies hebben de volgende gemeenten uit het verspreidingsgebied van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander hun databases aan ’Voordat het nieuws was’ gekoppeld: Alkmaar, Almere, Baarn, Beemster, Bloemendaal, Castricum, Den Helder, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Hilversum, Hollands Kroon, Katwijk, Landsmeer, Leiden, Leiderdorp, Medemblik, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Schagen, Soest, Stichtse Vecht, Texel, Teylingen, Velsen, Zaanstad, Zandvoort

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen