Wormerland wil bereikbare AED’s

Koos Reitsma
Wormer

Wormerland krijgt meer AED’s die ook ’s avonds en ’s nachts beschikbaar zijn. Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) heeft het belang daarvan weer onder de aandacht gebracht.

Ook in het gemeentehuis bijvoorbeeld hangt een zogenaamde Automatische Externe Defibrillator (AED), een apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. ,,Een probleem is dat-ie binnen hangt en het gemeentehuis om half zes op slot gaat’’, zegt Ronald Hendriks van VLW. ,,Dan kan niemand er meer bij.’’

In het voorstel van VLW staat dat bewoners binnen zes minuten geholpen moeten worden met zo’n AED, omdat binnen die tijd de kans op overleving en herstel het grootst is.

,,Hoewel het geen wettelijke verplichting is om binnen zes minuten hulp te bieden, onderschrijf ik het belang ervan’’, aldus burgemeester Peter Tange. ,,We moeten een fijnmazig netwerk van AED’s hebben.’’ Hij noemt het centrumgebouw De Omslag als voorbeeld van een plek waar een tijdlang geen AED beschikbaar was. ,,Toen het Scwo (Sociaal Cultureel Centrum Wormerland) verhuisde van het Verenigingsgebouw naar De Omslag, is de AED blijven hangen.’’

Alle partijen onderschrijven het voorstel van VLW om voldoende AED’s te plaatsen in publieke ruimtes die 24 uur toegankelijk zijn .

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.