Gemiste penalty breekt FC Volendam op tegen Go Ahead Eagles [video]

Gemiste penalty breekt FC Volendam op tegen Go Ahead Eagles [video]
Kevin Visser en Boy Deul balen na een gemiste kans.
© Foto Fred Rotgans
Volendam

Niet voor het eerst dit seizoen toonde FC Volendam vrijdagavond veerkracht na een achterstand. Alleen leverde het dit keer niets op – behalve dan waardering en sympathie.

Go Ahead Eagles, de nummer twee van de eerste divisie, kwam na een half uur op voorsprong en bleef daarna overeind - ook in een bij vlagen hectische slotfase. Vooral het missen van een penalty, tien minuten na rust, was Volendam fataal. Boy Deul, de specialist toch, schoot naast.

Nog een dikke minuut stond Deul na het eindsignaal in zijn eentje na te treuren. In gedachten verzonken, zich waarschijnlijk afvragend waarom hij juist nu zo’n belangrijke strafschop naast schoot.

Had hij hem wél benut, dan had Volendam vrijwel zeker een punt of meer overgehouden aan de wedstrijd. Nu stond het met lege handen, omdat schoten van invaller Paul Kok (gestopt door keeper Hobie Verhulst), Deul (nog net geblokt door verdediger Gino Bosz) en Kevin Visser (net naast) net niet de 1-1 opleverden.

Enerverend

Met veel opwinding binnen en buiten de lijnen – beide trainers maakten zich verschrikkelijk druk om wat er op het veld gebeurde – was het na rust een enerverende wedstrijd. Dat was meer dan wat na de eerste helft kon worden verwacht, want voor rust was Volendam er amper aan te pas gekomen.

Het speelde in die fase, zoals trainer Hans de Koning het omschreef, ‘met poep in de broek’. ,,Veel te veel ontzag in de duels. Dan red je het niet. We speelden om niet te verliezen, terwijl je er juist vol in moet gaan’’, aldus De Koning.

Met de nederlaag kwam er voor Volendam een einde aan de ongeslagen reeks van zes wedstrijden. Een keurige serie, al schoot Volendam er niet erg veel mee op omdat het vier keer gelijkspeelde. In januari stond het dertiende en nu, na de 0-1, is het gezakt naar de veertiende plaats. Er is dus nog altijd flink wat werk te doen om de play-offs te halen.

Enorme kans

Gek genoeg kreeg Volendam na twintig minuten, in een fase dat Go Ahead veel beter was, een enorme kans om op voorsprong te komen.

Linksback Gijs Smal (vervanger van de geschorste Robin Schouten) had na handig voorbereidend werk van Cas Peters een ideale schietkans, maar hij schoot snoeihard op de bovenkant van de lat.

Het was de enige kans van Volendam voor rust. Go Ahead heerste, Go Ahead bepaalde wat er gebeurde en kreeg in de beginfase kans op kans. Julius Bliek kopte naast, Richard van der Venne stuitte twee keer op doelman Jordi van Stappershoef.

Ook toen Jaroslav Navratil vrij voor hem opdook bleef Van Stappershoef overeind. Alleen bij een kopbal van Paco van Moorsel was hij geklopt, maar hij kreeg hulp van Mo Betti, die de bal van de lijn haalde.

Na een half uur werd het dan toch 0-1, toen Bruno Andrade goed inschoot na een aanval over veel schijven. Kenmerkend was hoe simpel Volendam-aanvaller Anthony Berenstein zijn tegenstander Julian Lelieveld gewoon liet lopen. Lelieveld stond vervolgens aan de basis van het doelpunt. Berenstein kwam na rust niet meer terug. Hij werd vervangen door Rodney Antwi.

FC Volendam-Go Ahead 0-1

31. Andrade 0-1.

Bijzonderheid: 53. Deul (Volendam) mist penalty.

FC Volendam: Van Stappershoef; Betti, Tol, Baly, Smal; Visser, Deul, J. Vlak (81. Kaars); Doodeman, Peters (69. Kok), Berenstein (46. Antwi).

GA Eagles: Verhulst; Lelieveld, Bosz, Bliek, Baas; Van Moorsel, Bakx, Van der Venne (89. Dzepar); Navratil, Verheydt (62. Pouwels), Andrade (71. Dekker).

Meer nieuws uit FC Volendam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons