AZ en PEC veranderd ten opzichte van vorige twee ontmoetingen

AZ en PEC veranderd ten opzichte van vorige twee ontmoetingen
Een VAR-momentje op de training van AZ. Guus Til (rechts) denkt te scoren, maar op de doellijn ruimt Pantelis Hatzidiakos nog net op tijd op.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

Met nog tien wedstrijden te gaan, strijdt AZ vooralsnog met Feyenoord om de derde plaats in de eredivisie. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

AZ trof PEC dit seizoen twee keer in Alkmaar. Voor de competitie werd het 2-2, in het bekertoernooi 5-0. Maar terugkijken naar die wedstrijden heeft niet veel zin, vindt trainer John van den Brom. ,,Die 2-2 was in een periode (eind september, red.) dat wij minder goed speelden dan de laatste tijd. En voor PEC geldt hetzelfde als je het hebt over die 5-0 (in december, red.). Zij draaien nu beter, hebben een wat andere speelwijze en natuurlijk met Jaap Stam een andere trainer. Die trouwens aan het eind van het seizoen alweer weggaat. Het is even afwachten hoe de reactie daarop is’’, aldus Van den Brom over het nieuws dat Stam na dit seizoen PEC verruilt voor Feyenoord.

Met Feyenoord strijdt AZ om de derde plaats. Feyenoord heeft drie punten meer dan AZ, dat vierde staat. AZ heeft op zijn beurt vier punten voorsprong op achtervolger Vitesse. ,,Ja, het worden weer spannende weken’’, zegt Van den Brom. ,,We zitten Feyenoord nog op de hielen, dat is mooi. Ik hoop dat we dat kunnen blijven zeggen en dat we ze aan het eind van de rit hebben ingehaald.’’

Normaal gesproken is de derde plaats veel waard, want die levert een plek in de voorronde van de Europa League op. Wie vierde wordt, is veroordeeld tot het spelen van de play-offs.

Maar het kan zijn dat ook de vierde plaats een ticket voor de voorronde van de Europa League oplevert. Dat hangt af van de bekerfinale Willem II-Ajax op 5 mei. Wordt die finale gewonnen door Ajax, dan schuift het Europese ticket van de bekerwinnaar door naar de nummer drie van de competitie. Gevolg daarvan is dat ook de nummer vier van de eredivisie in dat geval verzekerd is van een plek in de voorronde van de Europa League.

Het is dus goed mogelijk dat ook de nummer vier straks aan het eind van de competitie al zeker is van Europees voetbal, maar dat zal pas op 5 mei blijken. Een week later is de laatste speelronde van de competitie.

PEC Zwolle-AZ, zondag 12.15 uur.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs, Seuntjens, Idrissi.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons