Premium

Zaanstad toont nieuwe Peperstraat

Zaanstad toont nieuwe Peperstraat
Een indruk hoe de Peperstraat (gezien vanaf de brug) er uit kan gaan zien.
© illustratie olivier rijcken
Zaandam

Over twintig jaar moet het af zijn, dan is er een nieuwe Peperstraat, Zuiddijk, Klauwershoek en Burcht. Maar de eerste stappen worden weldra al gezet.

Op korte termijn wil Zaanstad de doorgangen van de Zuiddijk naar de Touwslagerstraat verbeteren en de oversteekplaatsen bij de Wilhelminastraat en Savornin Lohmanstraat.

Maar het hele plan begint met een besluit dat de gemeenteraad op korte termijn moet nemen.

Het proces is vergelijkbaar met dat van Inverdan, met een belangrijk verschil: de ingreep in Centrum Oost is veel groter dan die in Inverdan.

Wethouder Gerard Ram: „Het centrumgebied ten oosten van de Zaan biedt grote kansen voor de toekomst. Als je nu bijvoorbeeld vanaf de Gedempte Gracht naar de Peperstraat loopt, zie je precies waarom er in dit gebied nog een wereld te winnen is. De Peperstraat is een brede, grijze autoweg zonder sfeer. Er staan verpauperde panden en het heeft weinig uitstraling.”

Met de Peperstraat wil Zaanstad snel aan de slag. Ram: „Er zijn in dit gebied geweldige mogelijkheden om Zaanstad mooier te maken en ervoor te zorgen dat ook in de toekomst het centrum van Zaandam een prettige plek blijft om te wonen, te werken en te verblijven.”

Nu voert de auto nog de boventoon in de Peperstraat en veel centrumstraten. Daarom wil de gemeente de auto’s minder zichtbaar in het straatbeeld hebben en moeten er parkeergarages komen. Het gebied moet meer ruimte bieden voor ontmoeting en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer. De oevers van de Zaan en de cultuurhistorie worden beter benut.

In Centrum-Oost kunnen ongeveer achthonderd woningen van verschillende prijsklassen toegevoegd worden.

Burgemeester en wethouders willen snel met eigenaren van panden en met ontwikkelaars kijken naar plannen die bijdragen aan het nieuwe beeld van Centrum-Oost. Elk initiatief kan als vliegwiel dienen voor de ontwikkeling van het hele gebied.

Bewoners en ondernemers uit het gebied hebben bij verschillende gelegenheden kunnen meedenken. Nu is het aan de gemeenteraad om ’Perspectief Centrum Oost’ vast te stellen. Daarna volgt een ontwikkelstrategie waarin wordt uitgewerkt op welke manier en in welke volgorde de gemeente te werk gaat.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen