Minister dreigt islamitische school in Amsterdam met sluiting

Het pand aan de Naritaweg nabij station Sloterdijk is omgebouwd tot de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO).
© ANP
AMSTERDAM

Minister Arie Slob (Onderwijs) zal het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam geen geld meer geven als de instelling doorgaat met het hinderen van de Inspectie van het Onderwijs.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde donderdag dat medewerkers van de school contacten hebben gehad met een terreurbeweging.

Deze week hinderde de school het werk van de inspectie, aldus de bewindsman. Hij noemt dat ,,zeer ernstig en niet acceptabel". Als de school blijft doorgaan met het hinderen van de inspecteurs ,,zal ik niet schromen de bekostiging stil te leggen". Dat betekent dan in praktijk het einde van het lyceum. Slob had de school het liefst gesloten, maar dat is nu wettelijk niet mogelijk.

Hij vindt het ,,frustrerend" dat de inspectie haar werk niet kan doen. ,,Dat komt nauwelijks voor." Daarbij komt ook nog dat de school een paar weken geleden voor de deur van de inspectie heeft geprotesteerd om het feit dat een inspectierapport nog niet was opgeleverd. ,,Dat is zeer ongebruikelijk en is ook intimiderend richting inspectie."

Waarschuwing

De waarschuwing van de NCTV over de situatie op de school heeft meerdere redenen. Het is bedoeld voor ouders van wie de kinderen een middelbare school moeten kiezen, maar het is ook een signaal richting de ouders die al kinderen op het Cornelius Haga Lyceum hebben, aldus Slob.

Er zijn vanaf het begin zorgen over de school. Slob werkt aan wetgeving om dit soort instellingen sneller te kunnen aanpakken. Een wet moet zorgen dat de overheid makkelijker kan ingrijpen als dergelijke scholen worden gesticht.

Een tweede wetsvoorstel maakt ingrijpen op bestaande scholen eenvoudiger. Slob denkt dat met de nieuwe wetgeving het Cornelius Haga Lyceum wel had kunnen worden gesloten.

Volgens bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt, spreekt Slob voor zijn beurt. ,,Wij hebben op de 14e en de 15e afspraken met de inspectie. Ze komen dan langs, dat staat zwart op wit. Dus wat mij betreft kan de minister de boom in." De inspectie kon nog niet bevestigen of er inderdaad afspraken staan op de genoemde data.

’Direct sluiten’

Amsterdamse politici in de gemeenteraad willen dat het islamitische Cornelius Haga Lyceum per direct dichtgaat.

,,De gemeente moet de school direct sluiten, aanmeldingen stoppen en diepgravend onderzoek doen. Met kinderen neem je geen risico'', schrijft VVD-raadslid Marianne Poot op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in de hoofdstad wil dat burgemeester Femke Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman ,,alles op alles'' zetten om de school te sluiten.

,,Via 'Den Haag', via de inspectie, de tent moet dicht en buitenlandse geldstromen & subsidies allemaal opnieuw onder de loep en op de schop'', schrijft ze in een reactie.

Fractievoorzitter Mourad Taimounti van DENK Amsterdam wil niet dat de kinderen gevaar lopen, maar zegt zich te verbazen dat andere partijen al zeggen dat ze de school willen sluiten. ,,De noodzaak van het onderwijs is er en islamitisch onderwijs blijkt uit onderzoek het best scorende onderwijs te zijn.''

,,De school die we niet wilden: velen in de samenleving niet, de politiek niet, de Amsterdamse islamitische basisscholen niet (zij waarschuwden)'', zegt de Amsterdamse SP-fractievoorzitter Erik Flentge. ,,Maar die kwam, omdat wetten dat toestaan. De onderste steen moet boven. Wij kunnen en mogen onze jongeren hier nooit aan blootstellen.''

De raad spreekt volgende week over de situatie.

Dreigmails

Bij het Cornelius Haga Lyceum zijn dreigmails binnengekomen naar aanleiding van de waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt.

De mails zijn volgens Atasoy doorgestuurd naar de politie. De stichting wil een gesprek met de Onderwijsinspectie om duidelijk te krijgen wat het lyceum moet doen om uit de huidige situatie te komen. Volgens de voorzitter is er geen ,,enkel bewijs voor de beschuldigingen, maar is de school nu wel veroordeeld."

De stichting overweegt nog stappen te nemen. ,,Maar als we excuses krijgen van de NCTV en de gemeente, dan kan het zijn dat we van procedures afzien'', aldus Atasoy.

Volgens de voorzitter zijn de leerlingen vrijdag gewoon op school verschenen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen