Premium

De raad van Castricum praat en praat, maar een nieuw zwembad komt niet dichterbij

De raad van Castricum praat en praat, maar een nieuw zwembad komt niet dichterbij
Veld 5 van FC Castricum, mogelijk locatie voor een nieuw zwembad.
© foto ron pichel
Castricum

De raad praat en praat, maar een nieuw zwembad voor Castricum komt niet dichterbij. Na zes jaar debat, leidde ook het debat van donderdagavond eerder tot verdeeldheid dan tot iets wat richting besluitvorming leidt.

Zelfs Erik ten Hag werd er bijgehaald als orakel waaraan de raad zich zou moeten spiegelen. GDB-raadslid Herman Sterken citeerde de trainer van Ajax, die na het optreden tegen Real Madrid zei:’Wanneer gaan we in Nederland nou eens beseffen dat we vanuit het collectief moeten denken. We kijken te veel naar onszelf. Waar voetballen we voor als we straks geen Europese plaatsen meer hebben?’.

Sterken: ,,Vrij vertaald, waar vergaderen wij nog eigenlijk voor, als we niet tot een resultaat kunnen komen en geen knoop kunnen doorhakken?’’

Tussenbesluit

Maar het is dan ook een moeilijk besluit. Sportwethouder Ron de Haan had de raad gevraagd om een ’tussenbesluit’ dat ’richting moet geven aan het vervolg’. Hij wil de sobere variant 2 verder onderzoeken. Daarin alleen een wedstrijdbad en een instructiebad. Neer te zetten op een van de velden van FC Castricum. Geen sporthal, maar de mogelijkheid deze er later aan te bouwen. Kost de gemeente jaarlijks 1 miljoen euro, vier ton meer dan wat jaarlijks afgetikt moet worden voor het huidige zwembad de Witte Brug.

De gemeenteraad bleek er niet enthousiast over. Voor bijvoorbeeld de VVD - grootste partij in de raad van Castricum - is die vier ton extra een struikelblok. Er is immers nog geen dekking in de begroting voor gevonden. VVD-raadslid Gerrit Krouwel zei niet te willen tekenen voor ’een blanco cheque’.

Hij vindt een miljoen per jaar te veel, omdat dat ten koste kan gaan van andere belangrijke zaken in de gemeente en besloot ermee ’herinvestering in de Witte Brug niet uit te sluiten’.

Andere partijen, zoals CKenG en D66, vinden variant 2 juist te sober en denken met een recreatief zwembad (variant 7) ook het toerisme een impuls te geven.

Ze sloten aan bij een inspreker, Rick van den Toorn van de Initiatiefgroep Nieuw Zwembad, die liet weten dat een second opinion zou hebben uitgewezen dat ’variant 7’ goedkoper zou kunnen uitpakken dan de gemeente voorspiegelt.

De Bloemen

Weer andere partijen stelden de locatie ter sprake. Het CDA herhaalde het pleidooi om het nieuwe zwembad tegen sporthal De Bloemen aan te bouwen. Een uitstekende plek volgens het CDA, want verkeersveiliger en voorziet in de wens van een zwembad en sporthal. En niet eerst een bad en later een sporthal.

En zo duurde de vergadering zo lang dat wethouder De Haan niet eens aan het woord kon komen. Op 21 maart zou het tussenbesluit genomen worden. Dat gaat niet door. Wel wordt er weer gepraat.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen